Најновије

ДАН КАДА СМО УНИШТИЛИ АМЕРИЧКИ ПОНОС: Шокирали смо цео свет и обесмислили НАТО технологију (ВИДЕО)

У атар сремског села Буђановци 1999. године, за време НАТО бомбордовања Србије, пао је амерички ловац бомбардер "F-117A", такозвани "невидљиви", којег је оборила противваздушна одбрана Војске Југославије. Било је то највеће понижење ратног ваздухопловства САД, и изазвало је неверицу и шок у НАТО, а посебно у Вашингтону.

Нева (Фото: Министарство одбране Србије)

До тада се сматрало да авион савременене технологије, симбол моћи и неуништивости, који се сматрао невидљивим за радаре, није могуће оборити. Летилицу је оборио је 3. дивизион 250. бригаде Противваздушне одбране, који су у 20.42 сати, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успели да га погоде са земље. "Ноћни соко" пао је у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани. F-117A је опремљен са два "џенерал електрик F404" турбо мотора и четворостепеном контролом лета, носи различито наоружање, има савремени навигациони систем интегрисан у дигитални пане у кабини, која појачава ефикасност мисије. Цена тог авиона, по намени - ловца, којег је од 1982. до 1990. године производила америчка компанија "Локид", износила је 45 милиона долара. Авион је дугачак 20,3 метара, висок 3,8 метара са распоном крила од 13,3 метара, а постиже максималну високо надзвучну брзину од 0,9 маха. "Ноћни соко" је изузетну репутацију стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, по објављеним подацима, 1.270 пута пролетео непримећен над ирачким радарима, у 39 борбених мисија. F-117A је конструисан у облику брушеног дијаманта, што је неуобичајено за летилице те намене, а у америчкој војној терминологији добио је назив "стелт", што на енглеском језику значи "кришом", "у потаји", или "невидљиви авион". Авиони тог типа конструисани су са оштрим угловима, који представљају скуп кривина од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући сачињеним специјалним композитним материјалима утичу да се летилица не може регистровати на радару. Како ће се мењати границе на Балкану, сазнајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА