Најновије

Мрак баклава: Најлепша слатка пита са орасима, чоколадом и кексом!

Сви добро знамо да је баклава само једна, и то са орасима. Ова баклава се још назива и мрак баклава.

Мрак баклава (Фото: Кулинарка)

Састојци: 300г млевених ораха, 150г млевеног кекса, 150г чоколаде,  6 кашика гриза, 150мл уља, 5 кашика шећера, око 150 мл воде, 12 кора за баклаву
Сируп: 700 мл воде, 600г шећера
Још: уље и вода за премазивање кора (заједно 100мл)

Упутство:

Прво правимо сируп јер он мора бити хладан. Ставимо шећер и воду да прокувају и кувају око 15 минута, да се добије фини густи сируп којим ћемо баклаву заливати. Оставимо да се скроз охлади па онда припремамо баклаву за печење.
Помешати све састојке за баклаву, умесити са водом и уљем који су наведени у састојцима. Треба да се добије не јако чврста маса али фино сједињена.
Ставити прву кору па премазати са помешаним водом и уљем  (наведено под “још”), па пребацити другу кору коју мало мање намажемо и по ивици ставимо 1/6 смесе коју смо умутили.
Савијемо ивице, да нам не би при печењу цурило, па уроламо. Тако урадимо са свих 6x по 2 коре. Послажемо у поуљен плех и ставимо да се пече на 220 степени у претходно загрејану рерну све док баклава не добије златно жуту до светло браон боју.
Извадимо баклаву па је прелијемо хладним сирупом и оставимо да се потпуно охлади, па послужимо.
Пријатно! Рецепт за постан колач на води прочитајте ОВДЕ.
Извор: domacirecepti.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рецепт за чоколадну баклаву
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Небојша Јеврић: Молер

На зиду Парохијског дома, увек пуног, дао је да се нацрта Ајфелова кула са минаретом и хоџ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА