Најновије

БРИТАНСКА ШТАМПА: Трамп би требало да добије Нобела за мир!

Британски Телеграф пише да би америчком председнику требало доделити Нобелову награду за мир због улоге у помирењу Северне и Јужне Кореје, али верује да се то неће догодити.

Доналд Трамп (Фото: РИА)

Одбор за доделу Нобелове награде има својеврстан фетиш да додељује награду за мир политичарима левог центра, независно о њиховим заслугама, указује лист и отвара питање хоће ли се Нобелов комитет ослободити те "идеолошке капе".
 
Телеграф подсећа да је Барак Обама 2009. добио награду за мир иако на месту председника САД-а није био ни годину дана, а у то време је "постигао дословно ништа за мир у том периоду", али био је симбол наде за леве центристе у целом свету који нису могли замислити анархију која ће се догодити у Либији или бескрајне ратове који ће се водити дроновима.
 
Пре њега, подсећа британски лист, Нобела за мир су добили и Џими Картер, 2002, који се, без великих резултата, бар ангажовао у десетинама мировних иницијатива, те Ал Гор, 2005. године за политику везану за климатске промене.
 
Ове би године, пишу, награда требала да оде америчком лидеру који је то напокон заслужио - Доналду Трампу. Али хоће ли се одбор за доделу Нобела ослободити идеолошке капе под којом делује и дати му награду, пита се британски дневни лист.
 
Додатно то поткрепљује поређењем Трампа и Обаме.
 
Председник Трамп је све што Обама није био. Он је више човек деснице него левице. Дрзак је и интензивно презрен од већине у свету, посебно елита. Обама је био вољен, колико је Трамп презрен. Ипак, једина ствар која би требало да буде битна је оно што је Трамп постигао, као супротност ономе што Обама није, пише Телеграф.
 
Додају да ће, ако Трамп успе договорити крај нуклеарним провокацијама севернокорејског диктатора Ким Џонг-уна, разрешити једну од најопаснијих криза с којима се свет тренутно суочава.
 
У тексту писаном пре самита Северне и Јужне Кореје који се одржао јуче, пишу да Трамп има шансу чак да помогне да се донесе ненасилни крај рата који службено траје 67 година.
 
Телеграф пише да је први амерички председник који је добио Нобелову награду за мир 1906. био Теодор Рузвелт - за посредовање у рату измеду Русије и Јапана, а да би оно што би Трамп могао постићи на Корејском полуострву могло бити много већи дипломатски тријумф.
 
И то чак и ако се не реализује максималан Трампов циљ о демилитаризацији Северне Кореје, преноси Индеx.хр.
 
То би свакако требало бити довољно добро за Нобелов одбор, али разлика између Трампа и Обаме сугерише да можда неће бити.
 
Обама је дошао на позицију моћи обећавајући да ће се заузимати за мир на начин на који то ради леви центар, кроз понизност и разумевање. Трамп је користио оштру реторику и претио насиљем како би променио постојеће стање у Северној Кореји. Тај метод није популаран, али је уродио плодом, пише Телеграф.
 
Како је руски амбасадор Чепурин на свом твитер налогу прокоментарисао Хрватске потезе према Србији протеклих дана, прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пожар на Трамповом торњу у Азербејџану
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА