Најновије

Шта после сусрета корејских лидера?

Амерички председник Доналд Трамп објавио је на "Твитеру" да се договара време и место његовог састанка са севернокорејским председником Ким Џонг Уном.

Лидери Северне и Јужне Кореје недавно (Фото: Јутјуб)

Током дана, телефоном је разговарао с лидерима Јужне Кореје и Јапана о јучерашњем историјском самиту две Кореје. Грађани Пјонгјанга и Сеула поздрављају договор о окончању рата и уклањању нукеларног оружја с корејског полуострва.
 
Милиони становника Јужне Кореје гледали су уживо, на телевизији, самит у демилитаризованој зони, уз аплаузе и понеку сузу. На Северу су све информације биле под строгом контролом државних медија.
 
"Две стране имале су отворену и озбиљну размену мишљења о питањима која изазивају забринутост обе земље, укључујући побољшање односа севера и југа, осигурање мира на Корејском полуострву и његову денуклеаризацију", прочитао је у вестима водитељ државне телевизије Северне Кореје.
 
У част историјског самита, Сеул је освануо у знаку помирења две земље, од билборда до новинских наслова.
 
У многим ресторанима служене су севернокорејске хладне нудле, које је за лидере две Кореје и госте државног банкета припремао најбољи кувар из Пјонгјанга.
 
"Дошао сам у ресторан да наручим севернокорејске нудле, јер се о њима много говорило током самита. И раније сам желео да их пробам", рекао је један становник Сеула.
 
"Волео бих да се ускоро ујединимо, па да одем у Пјонгјанг и пробам оригиналне, хладне нудле", каже други Јужнокорејац.
 
За већину становника Јужне Кореје јучерашњи самит је прекретница, али има и оних који са скепсом гледају на изјаве севернокорејског лидера.
 
"За нас старије, који смо искусили ужас Корејског рата, тешко је да поверујемо у изјаве севернокорејских званичника. Било би сјајно да се њихова обећања обистине", истиче Сео Јеонгсу, професор у пензији.
 
Једну од кључних улога у припремама за самит, као и током сусрета лидера две Кореје, према оцени аналитичара, имала је млађа сестра севернокорејског вође, Ким Јо Џонг. Верује се да има 28 година, задужена је за одржавање Кимовог имиџа у јавности и једина је особа којој у потпуности верује.
 
Претпоставља се да ће га пратити и на самиту с америчким председником Доналдом Трампом, који се ишчекује с великом пажњом.
 
"Истина је да је тон у разговорима промењен, али је суштина договора и даље загонетка. Још не знамо како ће тећи процес денуклеаризације полуострва и којом брзином. Зато је важно да председник Трамп постави амбициозне циљеве за предстојећи сусрет са севернокорејским вођом и да задржи чврст приступ", рекао је Мајкл О'Хенлон са Института Брукингс.
 
Трамп најављује задржавање санкција Пјонгјангу, све док се Север у потпуности не разоружа. Нада се, каже, да ће доћи дан када ће Северна и Јужна Кореја моћи да живе заједно у миру.
Погледајте 
ОВДЕ како се чува Ким Џонг Ун.
 
Извор: Ртс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА