Најновије

Брнабић: Стратешки циљ Србије је Европска унија, не треба нам замрзнути конфликт!

Косово има велики потенцијал да спречи Србију да иде напред, али не и да заустави наш пут у ЕУ, каже председница Владе Србије Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Брнабић је, у интервјуу за "Нови Магазин", изразила уверење да Косово не може да заустави пут Србије ка ЕУ, јер су европске интеграције једна прича, а решавање односа са Приштином друга. - Европска комисија, односно ЕУ, не признаје независност Косова, они су статусно неутрални и морају то да буду, јер пет важних чланица ЕУ не признаје и неће признати самопроглашену независност Косова. Они од нас очекују нормализацију односа, неће да увозе конфликте у ЕУ, а нормализација односа може свашта да значи: ја мислим да је првенствено у интересу Србије, да се коначно нађе дугорочно одрживо решење - објаснила је она. Брнабић је подсетила да је Србија од 2014. учинила веома добре кораке напред, а да "смо 2017. почели да градимо здрав раст и развој, али да не можемо да га имамо ако немамо стабилност". - „Србија мора да нађе снагу у себи да направи мир и стабилност на Косову, то је изузетно тешко, изузетно сам забринута, али зато што је прича овде у потпуности једнострана. Србија је једина која покушава и једина, како ми се чини у овом тренутку, која има интерес за дугорочни мир и стабилност - рекла је Брнабић.

Вучићу политичка одговорност

Оценила је да би замрзнути конфликт могао да остане још деценијама, али да то не би било добро за Србију због чега мисли да је иницијатива председника Србије Александра Вучића првенствено о унутрашњем дијалогу врло храбра. - „Он политички нема шта да добије из дијалога, само има политичку одговорност, али не жели да остави замрзнут конфликт неким генерацијама иза нас да га решавају, што је изузетно фер и лидерска особина - истакла је Брнабић. Рекла је да њу разочарава и да није очекивала то што у овом тренутку нема спремности ни са једне друге стране да се компромис направи. - „У последњих десет дана на Косову Србија је показала потпуно другачије лице, лице земље и политичке елите која је стабилна, прибрана, која се не поводи за емоцијама, размишља хладне главе и инвестира и име и енергију у стабилно решавање проблема“ - подвукла је Брнабић.

Србија има стратегију

Истакла је да је јасно да је наш стратешки циљ ЕУ, и политички и економски, подсећајући да је више од 65 одсто наше укупне спољнотрговинске размене са земљама Уније, које су и далеко највећи инвеститор у Србији. Иако се, каже, свет све више поларизује и као да се приближава фази хладног рата, коју карактеришу комплексни односи у целом свету, сматра да је Србија на добром путу и политички, има стратегију која свакако даје резултате. - Ако имамо снаге и постоји разумевање ЕУ, пре свега да се имплементирају постигнути договори (са Приштином), а онда и да се има флексибилности и креативности око могућег дугорочног решења, онда ће све бити у реду. Надам се да Србија неће бити једина која ће на крају остати да инсистира на стабилности“ - рекла је Брнабић.

Косово прече од реконструкције

Што се реконструкције Владе тиче, премијерка је казала да све зависи од ситуације на Косову, и да влада због ситуације у покрајини сада мора бити компактна. - Уколико се до 20. априла ништа не уради на стварању Заједнице српских општина и Срби тамо буду приморани да је сами праве, после онога што се десило прошле недеље () човек више не може да каже шта може да очекује од Приштине“, додала је она подвукавши да ће реконструкција сачекати, док тамо не постигнемо стабилност - каже Брнабић. Објаснила је да сматра да је реконструкција потребна зато што ствари могу да функционишу боље. - „Не бих никада бежала од реконструкције, нити мислим да је реконструкција сама по себи лоша ствар. Мени није јасан концепт да бирате владу и четири године мора да буде исти тим, тај принцип ми нема упориште у прагматичности - рекла је Брнабић. Погледајте ОВДЕ скупштински окршај Вјерице Радете и Владимира Маринковића. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА