Најновије

ИСПОВЕСТ СРПСКОГ ФУДБАЛЕРА: Направио сам једну велику грешку због које жалим

Ко зна како би каријера Слободана Рајковића изгледала да је доносио боље одлуке...

Слободан Рајковић Фото: ФСС

Данас има 29 година, а ЦВ изгледа као ветерански. Сада би требало да је у најбољим годинама за штопера и да максимално наплаћује редак таленат због којег су га као клинца желели највећи европски клубови. На листи највећих трансфера за играче испод 17 година је и данас на четвртом месту свих времена. Испред су само Пјетро Пелегри, Тео Волкот и Андерсон. Био је један од највећих вундеркиндова светског фудбала…

Слободан Рајковић данас игра за Палермо у Серији Б и један је од адута сицилијанског клуба за повратак у Серију А. Није требало тако да буде... Био је планиран за много веће домете. Много тога се десило у Рајковићевој каријери што није требало да се деси. Ретко који 16-годишњак је тако залудео фудбалску Европу као што је то био Рајковић када се појавио у тиму ОФК Београда и када га је Челси капарисао пре других великана.

- Био сам јако млад када ме је купио Челси.  Са 16 година сам дебитовао у ОФК Београду. Убрзо сам био у младој репрезентацији са именима као што су Ивановић, Коларов, Баша. Довели су ме као чудо од детета и платили 5.200.000 евра. Требало је да пређем на виши ниво. Глава ми је била пуна гласова, желели су ме Арсенал, Милан, Јувентус, Реал Мадрид… Провео сам 10 дана код Венгера и осетио додир његове магије. Али онда је дошао Челси, био упорнији и понудио више пара. Сви су ми говорили да ћу једног дана наследити Терија. Уместо тога, уследили су проблеми са радном дозволом, суспензије, повредама и цела та прича је изгледала као проклета - каже Рајковић у великом интервјуу за Коријере дело спорт.

Четири године је Рајковић био члан Челсија, а да никада није званично дебитовао за Плавце. Иако је Карло Анчелоти у свом мандату желео да га остави и пружи му шансу. Испречила се папирологија.

- Једну грешку сам ја лично направио. Челси ми је понудио петогодишњи уговор који сам одбио. Био бих на каљењу у Европи. Био сам на правом месту у погрешно време. Одговорио сам да бих желео да потпишем за тим у којем могу да играм и напредујем. Велика грешка које сам постао свестан тек касније.

Рајковић није имао среће да крене стопама Немање Матића и да се у великом стилу врати на Стамфорд Бриџ. После позајмица у ПСВ Ајндховену, Твентеу и Витесеу је потписао за Хамбург. Уклет клуб у којем никада ништа не функционише како треба…

- У Холандији сам освојио де титуле, у Хамбургу је кренуло лоше од старта. Истина је, имао сам незгодан темперамент. Гурао сам нос у све. На тренингу смо играли пет на пет, а ја сам урлао на Сона зашто не дода лопту, зашто не шутира… Једна реч је водила ка другој и дошло је до туче. Тај инцидент је постао моја лична карта. Када сам се вратио у екипу, ствари више нису биле исте. Сада бих неке ствари урадио другачије да могу, али учио сам на таквим грешкама.   

Неки погрешни избори, грешке и повреде су каријеру једног од најталентованијих фудбалера Европе одвели у другом смеру.

- Нисам могао да замислим живот без лопте, али повреде и несреће су ме пољуљаље. Данас само размишљам како оно најбоље тек следи.

А то најбоља је освета. Слободан Рајковић има зацртан циљ. За остале је Серија А ствар престижа, новца, каријере…

- И за мене је то исто, али изнад свега - освета! Желим прво пласман у Серију А, па повратак у међународни фудбал. Биће то освета прошлости и животу који ми је дао илузије и срушене снове. Имам још две године уговора у којима желим да уживам. Превише пута у животу сам био издан.

Врло је мотивисан да са младом екипа Палерма избори повратак у Серију А.

- Желим да дам све од себе. Тешки дани су иза мене. Са толико младих играча у екипи се осећам као клинац.

(Извор: Моцартспорт)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА