Најновије

Андрија Јонић (ИНТЕРВЈУ): Претворили смо се у лоше кројаче сопствених умова!

У уторак, 29. маја од 18 сати у Делфи кафеу у СКЦ-у, одржаће се промоција романа "Рефрен". Млад и талентован аутор Андрија Јонић, кроз свој роман нам ненаметљиво, али више него јасно и гласно ставља до знања да треба да застанемо и посматрамо свет око себе, али пре свега нас саме. Лепо упаковано, а у истио време и снажно он нам указује на све аномалије савременог друштва и сугерише како да изађемо на прави пут.

Фото- Дени Раичевић

1.    Када помислите на свој живот, ког тренутка се прво сетите?

Садашњег. Углавном помислим на све оно што бих желео да напишем, а онда се сетим како немам времена и како ме притискају неке неважне глупости овоземаљског друштва саткане од низа аутодеструктивних збивања, ситних потреба, лутајућих жеља, изгубљених људи, изгубљених људи, изгубљених људи...

2.    Док причате причу, помињете многа запажања која можда и нису од пресудног значаја за ваше ликове, али су од животног значаја за човечанство. Да ли је Ваша књига писана са циљем да подигне свест код људи и укаже нам на многе битне ствари и тренутке које нам олако промичу?

Ако неко дише то не значи да осећа ваздух. Претворили смо се у лоше кројаче сопствених умова, у машине који све више прихватају страна тела и стављају их у себе, при том желећи да буду неко други. Изгледа да природом дато сопство није довољно да задавољи све жеље изивитопереног друштва које се очигледно изгубило, или се можда никада није ни пронашло, јер да јесте, тешко да би сада живели сопствени пакао. Истина је: животни век јесте продужен, људи је све више, разна обољења могу да се излече, али казна за убиство нечијег ума још увек није правоснажна. Без обзира на све позитивне статистике које се селективно извлаче како би изгледале позитивно, ако се настави овим темпом, за пар стотина година имаћемо на овој дивној планети милијарду милона здравих, можда чак и бесмртних, лутајућих робота.

3.    Како бисте реаговали када би пронашли писмо у којем Вас неко непознатпозива да се сретнете?

До пре само неколико година одазвао бих се истог момента. Сада бих добро проучио коверту и размислио. Све је мање искрених и чистих намера.

4.    Да ли постоји права љубав и колика је могућност да је сретнемо?

Не верујем у друштвени појам „праве љубави“. Ја верујем да је живот константно недовршен процес и да се све у њему и кроз њега константно мења. Када кажете „права љубав“ то звучи као нешто непроменљиво и коначно, а то по природи није могуће, јер је природа у својој основи променљива. Са друге стране, ако се енергија љубави одржава и негује, она може трајати дуго, можда и цео наш живот, али то не значи да је та љубав „права“, већ само да је негована. Нико не сретне „праву љубав“, већ темељ на коме мора да се ради.

5.    Каква је планета Старна?

Планета Старна је планета као и свака друга, ту је са нама или без нас. Међутим, ако се спустимо на њено тло, видећемо да ту постоји један проблем, њени становници желе да се униште међусобно због измишљених прича и замишљених вредности. Позната прича?

6.    Како сте постали вегетаријанац?

Дубоком спознајом да је свако биће које насељава планету Земљу, заправо, Земљанин. Ако погледамо мало дубље, видећемо да сваки становник планете има подједнаку жељу за животом. Прошла су времена када је човек морао да лови како би опстао. У овом тренутку, ми имамо могућност да престанемо са убијањем других Земљана зарад неке прастаре приче како не можемо да живимо без меса. Човек у леденом добу није могао да живи без меса – ми можемо. Такође, специзам је подједнако лош колико и расизам. Расизам крши принципе једнакости уздижући једну расу изнад друге, а специзам, са друге стране, ставља интересе једне врсте изнад инетереса других врста. Проблем човека је у томе што не види друга бића као жива бића, мада то и није тако чудно, јер све чешће једни друге не видимо као жива бића.

7.    Који је Ваш омиљени рефрен?

Када чујем птице како певају у дворишту моје зграде. Оне причају без знања да у исто време улепшавају тренутке другим бићима.  

8.    Ко је НН?

Свако од нас. Иделано би било да свака НН особа почне да поставља питања и да у исто време трага за одговорима. Свет може бити једно јако лепо место.

Извор:Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА