Најновије

НОВО ЗАДУЖЕЊЕ ДОЈУЧЕРАШЊЕГ МИНИСТРА ФИНАНСИЈА: Вујовић остаје у Влади, ево шта ће радити

Душан Вујовић је отишао с места министра финансија, али ће и даље радити за Владу Србије, и то као саветник за питања из економске сфере.

Душан Вујовић (Фото: Јутјуб)

Њему је понуђено место саветника зато што је претходних година успео да стабилизује државне финансије, па би и у будућности могао и те како да помогне на том пољу, али и због добрих познанстава широм света.

- Осим широког знања, Вујовић широм света има и одличне контакте са људима из области финансија, што се видело док је био министар. Добро познаје утицајне људе из Светске банке, ММФ... Све у свему, има позамашно искуство и Влада је решила да то искористи, па му је понудила место саветника. Он ће то највероватније и прихватити. Иначе, актуелна власт посебно цени његов рад и то што се максимално посветио спасавању Србије од банкрота - прича извор из Владе.

Вујовић се јуче није оглашавао овим поводом, а политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да је одлично решење да досадашњи министар финансија одсад буде саветник при Влади.

- Вујовић је био успешан министар финансија. Фискална стабилизација није, наравно, само његов већ и успех целе Владе и Александра Вучића, који је тај посао и започео, али је велика заслуга на Вујовићу што је доследно деловао по питању финансијске стабилизације. Зарад континуитета политике добро је да и даље буде присутан у активностима Владе - каже Анђелковић.

Подсетимо, Вујовић се недавно из Владе повукао из личних разлога, а у оставци је навео да су четири године, колико је био министар, "сасвим довољне да се човек покаже на јавној функцији". Сада планира да се врати у Америку, где му живи породица. Иначе, он има дугогодишње искуство у свету финансија. Посебно је запажено његово ангажовање у Светској банци, где је најпре био запослен, а потом од 2001. до 2003. представљао Србију и Црну Гору у Савету директора те финансијске куће. Од 2011. ради и као консултант Светске банке и УСАИД.

Стиже Вујовићев наследник

За Вујовићевог наследника предложен је досадашњи градоначелник Београда Синиша Мали. Предлог премијерке Ане Брнабић да Мали буде нови министар финансија стигао је у петак у Скупштину Србије, а председница парламента Маја Гојковић заказала је за данас седницу на којој ће се о томе расправљати. Мали би потом, ако буде изабран, положио заклетву пред посланицима.

Тече рок од месец дана

Мали ће, по свему судећи, бити нови министар финансија, што значи да ће место градоначелника Београда остати упражњено до избора новог. Конститутивна седница Скупштине Београда одржана је 9. маја, од када тече законски рок од месец дана за избор новог шефа престонице. Ко ће то бити још увек се не зна, али су у јавности досад најчешће помињана имена председнице општине Савски венац Ирене Вујовић, али и актуелног градског менаџера Горана Весића.

Да ли стижу нова појачања

Питање реконструкције Владе покренуто је пре неколико недеља, али до данас није извесно ко би могао да одлети из министарске фотеље. Најближи излазу из Брнабићкиног кабинета су министри спорта, културе и здравства - Вања Удовичић, Владан Вукосављевић и Златибор Лончар, док би министар привреде Горан Кнежевић ускоро могао да се повуче из личних разлога. С друге стране, као нека од појачања за Немањину 11 помињали су се Јелена Триван, Маја Гојковић, Горан Весић, Зоран Радојичић...

Од Путинове помирљиве тактике нема ништа, боље да се спреми за велики рат који га чека. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зоран Красић: Министар Вујовић отац Млађана Динкића и оснивач Г17+, довели су стране банке у Србију!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА