Најновије

ПОЛИТИЧКИ ОБРТ У ИТАЛИЈИ: Супротно већини Матарела поверио мандант човеку ММФ-а, сада му прети импечмент!

Председник Италије Серђо Матарела поверио је мандат за састав нове владе 62-годишњем економисти Карлу Котарели, јавља "Ројтерс".

Матарела (Фото: Јутјуб)

Карло Котарели је задужење "прихватио са резервом", објавио је генерални секретар Председништва Уго Зампети, јавља Коријере дела сера.

Зампети је то изјавио након састанка Матареле и Котарелија који је трајао око сат и по времена.

Левици наклоњена римска Република Котарелија назива "Господин Маказице" због неуспешног покушаја из 2013. да у функцији Специјалног комесара за ревизију јавних трошкова, за време премијера Енрика Лете, утврди и смањи беспотребно расипање новца у италијанској јавној администрацији.

Након годину дана наредни премијер Матео Ренци вратио је Котарелија у Међународни монетарни фонд, где је крајем осамдесетих година прошлог века, као стручњак за фискалну политику, у седишту у Вашингтону већ обављао разне функције.

Лист ипак оцењује да, иако би избор Котарелија умирио финансијска тржишта, његова влада би тешко могла да обезбеди већину у актуелном парламенту.

Италија ни након 12 недеља од одржавања парламентарних избора, што је рекорд у историји Републике, и даље нема владу, а Коријере дела сера пише да странке већ размишљају о превременим изборима који би могли да буду одржани 9. септембра.

Председник Матарела је раније одбио да прихвати евроскептичног Паола Савону за министра финансија, па му је популистички мандатар Ђузепе Конте синоћ вратио мандат.

Коријере дела сера наводи да превремени избори, уколико их буде, неће бити обичан тест воље бирача, већ референдум о Европи, о евру, а такође и о уставном устројству Италије.

"То је зато што је јасно да ће Председништво Републике – суочено са претњом импичментом – постати у предизборној кампањи једна од мета популистичког и суверенистичког фронта", пише дневник.

Зашто је Матарела спречио формирање европскептичне владе, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Италија није изабрала Владу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА