Најновије

ВУЧИЋ: Разговори када Приштина испуни већ договорено

Спремни смо да разговарамо са Приштином и о неком трајном решењу, али то решење не може да буде - Србијо, признај независност Косова. Србија да да све, а не добије ништа и да због тога будемо срећни.

Вучић на дефилеу Дана полиције (Фото: predsednik.rs)

Ово је у недељу у разговору са новинарима, после свечаног дефилеа у Београду поводом Дана полиције, рекао председник Србије Александар Вучић, наводећи да народ треба да има поверења да се наш тим бори за интересе своје земље и свих својих грађана.

Он је подвукао да не бежи од дијалога Београда и Приштине, али да не зна када ће ти разговори бити настављени, да ли у јуну, јулу или августу.

- Српска страна је спремна за компромисно решење. Разговори једном морају бити настављени, али стварно још не знамо кад. На разговоре о Косову увек носим Бриселски споразум, да укажем на оно што је испуњено, а подвучем шта није. Због тога сам се смучио свима и нико више не жели да ме види, јер сваки пут поставим питање на које они немају одговор - каже српски председник.

Вучић наглашава да морамо да видимо и резултате тих разговора:

- Београд је испунио све своје обавезе, док друга страна није испунила ниједну. Прихватам да није лако са нама преговарати, али спремни смо на компромисе и уступке. То смо показали безброј пута, међутим, мора да постоји таква воља и са друге стране.

Српски председник је коментарисао и да нико није реаговао када је од 2000. године Унмик опозвао српске законе на КиМ и доносио своје.

- Не вреди говорити о томе шта је било. Тада су гледали да прећуте, не борећи се ни за шта. Зато се сада ми боримо да померимо стање из амбиса. Од кукњаве шта смо пропустили нема ништа, само остаје на историјским анализама да то виде. Слика је сада другачија и држава се понаша озбиљније и одговорније.

Одговарајући на питања у вези са "афером Јеремић", Вучић је рекао да ће надлежни органи да раде свој посао, као што су већ почели у неким другим државама:

- Они ће решавати питање уплате од 1.300.000 долара на рачун организације коју води Вук Јеремић. Видим да су неки органи других држава већ предузели значајне мере, те су криминалци и бандити иза решетака. Тако да све има свој почетак и крај. Важно је да надлежни свој посао раде у миру, а онда ће се видети ко је где, како, на који начин и због чега био финансиран.

Коментаришући најаву Јеремићеве тужбе навео је и да једва чека све те јунаке што гоне до Стразбура, а свакодневно о свима износе лажи:

- Када им се укаже на истину и покаже да је реч о особи коју је називао братом, а која је сада иза решетака, онда крене, извини, није ми више брат, шалио сам се.

На питање да ли је реално да се за консултантске услуге дају милиони долара, Вучић је додао да неки надлежни органи у Америци кажу да није, а видећемо шта ће да кажу наши. Председник Србије раније је, коментаришући вест да су у САД ухапшени људи познати као блиски сарадници Вука Јеремића, рекао да је ту реч о озбиљној међународној банди лопова предвођеној Јеремићем. 

Нико не може да убије премијера

Вучић је у недељу рекао да је сада Србија једна друга земља и да више нико не може да убије премијера.

- То је немогуће. Сачуваћемо нашу Ану на све могуће начине - рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање да ли може да се деси да неко поново убије премијера државе, као пре 15 година.

Стефановић: Коче истрагу о Ивановићу

Нема добре сарадње са полицијом Косова у решавању убиства председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. Нема ни размене података. Ово је у недељу рекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, апелујући на Еулекс да се активније укључи у решавање тог случаја.

- Србија је до сада покушала да изврши притисак на полицију Косова, Еулекс, УН и читаву међународну заједницу да тамошње тужилаштво брже решава случај. Међутим, не видим такву жељу друге стране. Неспремност за сарадњу се видела од самог почетка.

Амерички војници на Косову умиру од оружја којим су убијали Србе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА