Најновије

ШАРЧЕВИЋ: Стихови Цецине песме биће избачени из уџбеника!

Министар просвете Младен Шарчевић казао је да ће задатак са стиховима певачице Светлане Цеце Ражнатовић који се нашао у радној свесци за пети разред бити избачен.

Младен Шарчевић (Фото: Јутјуб)

Министар је за "Српски телеграф" рекао да је срамота да стихови шунда и турбо фолка буду у школском уџбенику.

Стихови певачице народне музике нашли су се у једном од задатака у којем се уче падежи. Стихови гласе: "А сећаш ли се, лепи громе мој, некада је тло под нама пуцало...".

"Овај задатак биће избачен из радне свеске, а онај ко је направио пропуст биће кажњен. Срамота је да стихови шунда и турбо фолка буду у школском уџбенику. О музици коју ученици слушају ван школе нека брину родитељи, а на часовима ће се учити корисне и важне лекције. Свеску је издао БИГЗ, али они ће то избацити по налогу директора Завода за унапређење образовања и васпитања (ЗУОВ)", каже Шарчевић.

Он наводи да му је директор ЗУОВ рекао да чланови комисије који су контролисали уџбенике нису препознали ове реченице.

"Они тврде да нису знали да је ово Цецина песма, али онај ко је направио ову глупост биће кажњен. Живимо у друштву у којем се потенцира оваква врста музике коју ја искрено не волим и не подржавам. У сваком случају, овоме у школама није место", наглашава министар.

Главна и одговорна уредница у издавачкој кући БИГЗ школство, Оливера Ђикановић, каже за "Новости" да је у питању радна свеска за српски језик и да није реч о грешци, већ су свесно изабрани баш ти стихови.

"Аутор је сматрао да је најбоље да деца уче из примера из свакодневног живота, а нигде није наведено име певача", каже она.

Она додаје да је мало лицемерно, јер ако је толико људи препознало, значи да се то слуша.

"Популарна култура је блиска деци, уколико је исход да се научи вокатив, онда ту не видим проблем. Ово је једини наш уџбеник који је Завод за унапређење образовања и васпитања одобрио без иједне грешке и није враћан на дораду. То нам је потврда да смо посао добро урадили", сматра Ђикановић.

Прочитаjте ОВДЕ који се још стихови налазе у поменутом уџбенику.

Извор: Танјуг
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Потресан снимак на коме другови злостављају ученицу Техничке школе из Аранђеловца последњи је у низу случајева вршњачког насиља у Србији. Због чега дете злоставља дете? Ко су млади насилници, а ко жртве и како им се може помоћи? 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА