Најновије

ЦИА две године у тајном затвору у Румунији мучила Саудијца

Румунија и Литванија дозволиле су да на њиховим територијама буду смештени тајни затвори САД у којима су притворени и злостављани Палестинац и држављанин Саудијске Арабије, пресудио је Европски суд за људска права са седиштем у Стразбуру.

Фото: Ucberkeleу.com

Како преноси АП, суд је саопштио да је држављанин Саудијске Арабије Абд ел Рахим ел Нашири, који је касније послат у затвор у заливу Гвантанамо, био притворен и злостављан у Румунији од септембра 2003. до октобра 2005. године.

Суд је зато позвао Румунију да истражи тај случај и казни одговорне, али, како агенција напомиње, Букурешт негира да су се на њеној територији налазиле такве установе Централне обавештајне агенције САД (ЦИА).

Суд је, наводи се, саопштио и да је Литванија на својој територији обезбедила да се налази затвор ЦИА од фебруара 2005. до марта 2006. године, где је био заточен Палестинац Абу Зубајдах, осумњичен да је планирао нападе 11. септембра 2001. године.

Адвокат Ел Наширија пресуду суда је окарактерисао као "оштар прекор срамним покушајима Румуније" да прикрије да је обезбедила на својој територији постојање тајног затвора ЦИА.

Погледајте ОВДЕ данашњи сусрет Лаврова и Ким Џонг Уном.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Американци у Сирији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА