Најновије

ВЕЛИКИ ПОНОС ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Погледајте наша три најмоћнија борбена система за која зна цео свет! (ВИДЕО)

Погледајте три савремена борбена система наоружања Војске Србије, понос српских оружаних снага. Реч је о самоходним хаубицама "Александар" и "Нора", као и о самоходном модуларном вишецевном лансеру ракета "Шумадија".

НОРА (Фото: Министарство одбране Србије)

Ради се о три веома снажна система, која су се већ доказала на бројним вежбама и тестирањима. Сва три система су добила високе оцене на сајмовима наоружања у иностранству и земљи због спецификација које имају и одличног учинка који остварују.

Самоходна хаубица "Александар" 

Нови артиљеријски систем је и визуелно и конструкцијски другачији. Кабина нишанџије сада на предњој страни возила, одвојена од аутоматског пуњача. Овај систем има могућност гађања у оба смера, које се остварује помоћу четири уграђене хидрауличке стопе и чини га јединственим системом у свету.

Као и раније верзије из "Норе", ново оруђе има калибар 155 милиметара, са дужином цеви од 8,06 метара, запремином коморе од 23 литра или од 25 литара и максималним дометом од 30 километара са обичним пројектилом, 42 са активно-реактивним и 60 километара за пројектил са ракетним мотором. Домет зависи, пре свега, од врсте пројектила и запремине коморе.

Најважнија компонента модула наоружања представља потпуно аутоматизовани пуњач у који стаје 12 пројектила и барутних пуњења. Као додатак, на платформу је додата још једна аутоматизована допуна са још 12 ракета.

Брзина којом гађа "Александар" је 6 граната у минути, што је брже од "Норе", а то је био и главни захтев Војске Србије за ново артиљеријско оруђе. Топови и хаубице које је раније имала наша војска имале су мање брзине гађања од три до четири гранате у минути, у зависности од увежбаности посада.

Нова топ хаубица долази у комплету са командно-извиђачким возилом и брзо напушта положај, користећи тактику "удари и бежи", уз погон на свих осам точкова. "Александар" је апсолутно аутоматизован, па је време преласка из маршевског у борбени положај знатно смањено, те му је од тренутка заустављања до испаљивања прве ракете потребно свега 60 секунди!

Потребна су свега три члана, смештена у оклопљену кабину возила, за управљање како возилом тако и његовим наоружањем. Кабина је веома добро заштићена, па је и ниво безбедности у возилу изузетно висок.

Самоходна хаубица "Нора"

Један од најпродаванијих извозних производа српске наменске индустрије "Нора Б-52" калибра 155 мм тестирана је у Уједињеним Арапским Емиратима. Ово је први пут да је на подручју зоне Блиског истока тестирана ова самоходна топ-хаубица, чији развој датира још од 2003. године, са мањим или већим модификацијама.

"Норин" балистички систем омогућава остваривање максималног домета од 41 километра. Висока тактичка покретљивост ове хаубице омогућује брзо заузимање ватреног положаја на различитим врстама терена. "Нора" због своје покретљивости има могућност веома брзог заузимања ватреног положаја.

За "Нору" је важно нагласити да задовољава и захтеве такозване стратегијске покретљивости. Са укупном масом од 28 тона Нора се може ефикасно транспортовати авионима "Иљушин-76" или другим летелицама сличног типа.

Аутоматски пуњач омогућава такозвано роботизовано довођење пројектила и барутног пуњења на линију пуњења и њихово потискивање у лежиште гранате.

Једна од најважнијих одлика модерних самоходних хаубица, па и система "Нора", је такозвано мрежно централно ратовање (нетwорк центриц wарфаре). У питању је концепт који се заснива на потпуном информатичком мрежном повезивању свих делова водова на бојишту који обично комбинују сва три вида оружаних снага: копнене војске, ваздухопловства и морнарице. Овиме се постиже много бољи увид у борбену ситуацију на терену.

"Нора" за функционисање тражи посаду од четири до пет људи. Ова хаубица је иначе у складу са свим нормама и стандардима НАТО.

Самоходни модуларни вишецевни лансер "Шумадија"

Самоходно вишецевно лансирно оруђе "Шумадија" намењено је за транспорт и лансирање артиљеријских ракета ватрене подршке са корекцијом путање, домета 285 км.

У зависности од тактичке ситуације и оперативних услова употребе лансирно оруђе може да преноси и лансира четири или осам ракета. Ракете се пакују у фабрици, у модуле који служе за складиштење, транспорт и лансирање. Сваки модул садржи две ракете које су спаковане у цевима израђеним од сегмената од композитног материјала спојених челичним оковима и заштитним поклопцима. Поклопци омогућују потпуну изолованост од услова средине.

Лансирно оруђе може да транспортује и лансира и ракету калибра 262 мм из два лансирна модула, од којих сваки садржи по шест ракета, домета 70 км - Ј2 (Јерина2).

Контејнер - модул, израђен од челика, садржи две цеви са ракетама. Контејнер се у припреми за дејство дизалицом са логистичког возила поставља на платформу елевације лансирног уређаја и ту се учвршћује помоћу браве.

По испаљивању ракета из контејнера, празан контејнер се замењује пуним помоћу логистичког возила са дизалицом по напуштању ватреног положаја. Лансирна платформа је обртна, а систем омогућава лансирање у смеру преко кабине под углом азимута плус 30 степени.

Лансирни уређај се састоји од платформе азимута и платформе елевације, које се померају по правцу и висини помоћу електромотора са одговарајућим редукторима. Опремљен је дигиталним енкодерима за правац и елевацију, инерционим навигационим системом (ИНС) који је причвршћен за платформу елевације, док је уређај за оријентацију и навигацију на бази ГПС летве са два ГПС пријемника смештен на кабини.

Лансирни уређај је причвршћен за рам који је фиксиран за шасију возила. За рам је учвршћен систем за ослањање који обухвата четири стопе са електромоторима (или са хидрауличким управљањем). Ракете се лансирају под максималним углом елевације од 48 степени. Посаду чине четири члана, командир и оператор су смештени у кабини иза кабине возача.

Ракетни систем је интегрисан у савремено мрежно централно бојиште, путем командно-информационог система, навигационог система и система за управљање ватром. Систем карактерише кратко време преласка из маршевског у борбени положај као и изразито кратко време напуштања ватреног положаја.

Систем може да испали четири или осам ракета на један или више циљева на даљини од 285 км са вероватним кружним растурањем (ЦЕП) испод 50 м у моду ИНС/ГПС вођења, или око 150 м у моду ИНС вођења.

Ово моћно наоружање показује опредељеност Србије за мир, али и јачање српске војске како би се лакше очувала ситуација без војног сукоба на овим просторима, а пре свега на простору јужне српске покрајине. 

Председник Русије Владимир Путин видео је како његово обезбеђење гура ветерана који је ишао паралелно са њим. Шта је након тога урадио Путин погледајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Проба српске хаубице НОРА у Уједињеним Арапским Емиратима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА