Најновије

ДОК РАМА ПРЕТИ: Лаганим корацима до Велике Албаније!

Председник Владе из Тиране Еди Рама поново је запретио стварањем "велике Албаније", а његова изјава дошла је само неколико сати пошто је парламент у Приштини одлучио да укине контроле на граничним прелазима ка тој земљи, као и роминг између тзв. Косова и Албаније.

Рама и Тачи (Фото: Јутјуб)

Све ово догађа се у тренутку када страх код Срба у јужној покрајини поново расте због све већег броја напада на националној основи.

Говорећи на промоцији књиге "Нова држава - модерни државник Хашим Тачи", одржаној у среду у Бечу, Рама је рекао да нико не жели "велику Албанију", али да, "када неко стално виче: вук, вук, може и да га призове".

Истог дана када су нападнута српска деца у Старом Грацком и запаљена медицинска документација у амбуланти у селу Новаке, Рама је рекао да је "Косово постало безбедно место за Србе"?!

Коментаришући Рамине речи, министар спољних послова Ивица Дачић упитао је да ли је пример боље праксе када неко протерује Србе и пали цркве и манастире.

- Рама очигледно игра топло-хладно. Његове изјаве су стална претња према ЕУ - ако нам нешто не дате, ми ћемо да створимо "велику Албанију" - рекао је Дачић и поставио питање како ће укидање контроле на прелазу са Албанијом утицати на визну либерализацију, безбедност и стабилност?

Шеф дипломатије је рекао и да га није изненадила вест о укидању роминга и контрола на граници.

- Жеља за успостављањем "велике Албаније" није ништа ново, већ нешто што се дешава више деценија и векова. Нико у Европи не поставља питање у вези са албанским изјавама и радњама, а у међувремену престају контроле на границама, отварају се заједничка конзуларна представништва... А онда Србију питају шта мисли о изјави Милорада Додика о уједињењу Србије и РС.

Албански званичник је у више наврата давао контроверзне изјаве од оних да је уједињење Косова и Албаније ствар прошлости до запаљивих крилатица да су Албанија и Косово једна земља, један народ, један заједнички сан. Заједничке седнице влада Албаније и Косова постале су редовна пракса од 2014. године, а прва је одржана у Призрену. Тада су у комплексу Призренске лиге потписани бројни споразуми, а основан је и хуманитарни фонд за Прешевску долину.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у четвртак да смо суочени са низом инцидената против српског народа, што опасно угрожава стабилност и опстанак српске заједнице на КиМ. Он је навео примере бројних инцидената који су се догодили у последње време, а посебно протеклог месеца.

- Постављамо питање међународној заједници шта је то што је потребно да се деси да дође до организоване реакције хиљаде представника међународних мисија које имају јасан мандат да спрече такве догађаје и кампању насиља, која је очигледно систематска, и директна последица негативне политичке климе коју сепаратисти стварају против српског становништва.

Он је оценио да је ћутање у ситуацији када имамо доказано и недвосмислену акцију са циљем застрашивања, исто што и саучесништво. Према његовим речима, изјаве званичника у Приштини који се противе постизању компромиса, заједно са последњим случајевима насиља, представљају озбиљан корак назад у процесу нормализације односа. 

Харадинај: Енергетика па ЗСО

Технички дијалог је прекинут јер сматрамо да је бесмислен ако прва тачка није енергетика, док Београд и Брисел траже да се најпре разговара о оснивању Зсо - изјавио је у четвртак Рамуш Харадинај, премијер тзв. Косова. - Не одбијамо друге теме, али ова треба да буде прва, а српска страна помера дневни ред тако да прва тачка буде ЗСО.

Тајни састанак на крају 2016. године

У Албанији је у децембру 2016. године одржан тајни састанак на коме су, осим политичких лидера Албанаца из региона, присуствовали и ветерани ОВК, и на њему је дат знак за агресивни старт оживљавања пројекта "велике Албаније". Према безбедносним информацијама наших служби, на том скупу учествовали су политички лидери Албанаца са КиМ, југа централне Србије, из Македоније, Албаније и Црне Горе, али и ветерани ОВК и њеног огранка - ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

Спорне изјаве албанских званичника

* Рамуш Харадинај: Косово је дало Србима довољно уставних права. Срби уживају све привилегије које су посебно измишљене за њих.

* Едита Тахири: Остављање ЗСО за финалну фазу дијалога између две државе представља ризик за Косово. Србија би могла да тражи додатне надлежности за асоцијацију.

* Авни Арифи: Разговором о ЗСО се губи време.

* Рамуш Харадинај: Пут у близини манастира Високи Дечани постојао и раније

* Хашим Тачи: Ако не буде визне либерализације за Косово, онда би могло доћи до отварања простора за идеологије супротне европским интересима.

* Еди Рама: Косово има највише стандарде мањинских права и не може се поредити однос према Србима на Косову и према Албанцима у Прешеву.

Прочитајте ОВДЕ који је циљ оркестрираних напада Шиптара на Србе на Косову!

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Велика Албанија на мала врата.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА