Најновије

ВУЧИЋ: Забринут сам јер знам да Албанци ово не раде сами

Плашим се да су Албанци решили да уз нечију прећутну или суштинску подршку не само унесу немире и страх у Србе, већ и да предузму неке друге мере, каже за РТС председник Србије Александар Вучић. До решења косовског питања вољом народа, ако треба – и на референдуму, поручује председник.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је веома забринути последњим догађајима на КиМ јер, како каже, зна "како је то ишло до 2003. године".

"Тада смо имали усаглашену причу 'стандарди пре статуса, стандарди пре статуса'. Стандарди ни тада нису постојали као ни данас. Некакав клик, окидач за давање тзв. независности су били немири и нереди. У свему овоме ме брине је што знам да све ово што раде не раде сами", истакао је председник.

Изјаве Албанаца су застрашујуће, каже Вучић додајући да га брине апсолутно ћутање међународне заједнице.

"Они (Албанци) у лице кажу Европи и свету 'нас не интересује ЗСО, нас не интересује Бриселски споразум'. Они не желе да проведу оно што је међународни уговор, а међународна заједница која је гарант, ћути и не занима их", наглашава председник Србије

Молим људе у међународној заједници да воде рачуна о томе, додаје Вучић.

Подсећа да се само од 5. маја догодило више напада на Србе: "Ухапшен је Србин Дејан Славић без разлога, забрањено Звезди да гостује, нападнута породица Марковић, запаљени објекти Драгиши Митровићу, каменована амбуланта у Сувом Долу, код Петрича нападнути Срби, усвојен предлог статута Трепче, нападнута породица Матковић, забрањен улаз Борису Малагурском", упозорава председник.  

Пред сваког европског званичника изнео сам Бриселски споразум, каже Вучић и напомиње да они на то немају шта да кажу. "Седе, стоје, шта год, погледају у плафон и то је то", указује председник.

"До решења проблема и на референдуму" 

Председник Србије каже да ће народ имати своју реч у решавању косовског питања, а један од начина, напомиње, сасвим сигурно ће бити и референдум. 

Указује да је уложена огромна енергија и труд како би проблем био решен, а не да "бисмо преживели дан на власти као што су други проводили дане да би се богатили".

"Од људи у Србији се ништа не крије. Шта да се крије? Зар они не знају како смо се глупо понашали 2008. када су прогласили независност? Шта имамо да кријемо? Боримо се да добијемо нешто за Србију. Кад будем имали нешто, изаћи ћемо пред народ", напомиње Вучић.

"'Мирдита' показала разлику између нас и њих" 

Када је реч о фестивалу "Мирдита, добар дан!", председник каже да је одржавање тог фестивала многе грађане Србије и многе Србе.

"Имао сам по том питању тешку расправу са старијим сином и рекао сам оно што мислим. Мислим да смо показали разлику којом не треба да се хвалимо пред међународном заједницом. Треба грађани да се поносе. Док оне које иду да посете своје цркве каменују и туку, ми њих пуштамо", напомиње Вучић.

Каже да је то показатељ демократског капацитета Србије и најбољи показатељ да је наша земља "постала нормална земља".

"Имате слику да су неки људи дошли да протестују, ми се не плашимо да чујемо било чије аргументе, није проблем што су рекли ружне ствари о мени и руководству Србије, и једни и други који су учествовали, и Срби и Албанци", напомиње председник.

У томе је, додаје, разлика између нас и њих јер "они који имају подршку западног света нападају децу и бебе", наглашава Вучић.

Који је циљ оркестрираних напада Шиптара на Србе на Косову прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Прва година председничког мандата

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА