Најновије

ДИПЛОМАТСКИ ГОЛОВИ: Како Путин користи Светско првенство у фудбалу за промоцију Русије

Кремљ можда није у добрим односима са Западом, али је Русија домаћин светског првенства у фудбалу и зато остатак света долази код руског председника Владимира Путина.

Путин (фото: РИА)

Светски лидери долазе у Москву на Мундијал, што диже углед Путина и Русију ставља у центар геополитичког дешавања, а руски председник осваја важне дипломатске поене.

Добар пример је убедљива победа Руса на старту првенства против Саудијске Арабије.

У свечаној ложи, Путин је угостио Саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана.

Селекција Саудијске Арабије изгубила је од Руса 5-0, али су Путин и саудијски принц искористи тај сусрет да потврде сагласност око светске цене нафте.

Путинов офанзивни шарм светског првенства настављен је и ове недеље. У уторак је у Русију дошао и генерални секретар УН Антонио Гутереш да би заједно с руским председником гледао меч између Португалије и Марока.

Руски председник ће бити домаћин и јужнокорејском лидеру Мун Џае-ину, недуго након историјског самите између севернокорејског лидера и председника Америке у Сингапуру.

Мун ће прво одржати говор у руској Думи, да би потом отпутовао у Ростов где ће гледати утакмицу између селекције његове земље и Мексика.

У питању је тродневна посета, која ће почети сутра.

Као и зимске Олимпијске игре у Сочију 2014. године и светско првенство у фудбалу представљају начин да Русија искаже своју самоувереност што се тиче светске политичке сцене.

Ништа није одвратило стране туристе да одлазе у Русију, према подацима ФИФА, највише улазница за светско првенство продато у Америци.

Присуство на хиљаде страних навијача, који славе, навијају и пију на улицама Москве и других руских градова шаљу снажну визуелну поруку - Русија дочекује свет раширених руку и није изолована, како би неки желели.

ОВДЕ погледајте како је Русија узвратила Америци за повећање такси на алуминијум.

Извор: Правда/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин: Ми смо принуђени да се бранимо

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА