Најновије

БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ: Спектакуларан концерт и путовање у свемир

Синоћ је по други пут на београдском Ушћу одржан маестрални концерт Београдске филхармоније под отвореним небом, а овом аудио – визуелном спектаклу присуствовало је преко 20.000 људи из целе Србије! 

Аудио - визуелни спектакл "ХД Одисеја" (Фото: Инстаграм)

Овогодишњи концерт симболично је назван "ХД Одисеја", јер је тематски и концептуално био замишљен као путовање кроз свемир. Док је више од стотину музичара непрекидно свирало ремек-дела класичне музике, на великим видео екранима приказивани су снимци америчке свемирске агенције НАСА. Снимци свемира направљени су најновијим оптичким инструментима, уз извођење популарне симфоније "Из новог света" чешког композитора Антоњина Дворжака. Иста нумера пратила је прво слетање на Месец током мисије "Аполо 11", јер је пре готово 50 година Нил Армстронг одабрао да слуша баш ову симфонију када је крочио на Месец. Београдска филхармонија је један од првих оркестара на свету који је овај аудио-визуелни спектакл извео на отвореном, али и први који је на концерту одсвирао сегменте "Земља" и "Космос" из триптиха "ХД Одисеја".

Десетине хиљада одушевљених посетилаца на путовање кроз свемир повео је диригент оркестра Габријел Фелц, који је овим речима симболично отворио спектакл:

- Добро вече, Београде! Овде смо други пут, ваш оркестар и ја. Ове године вас водимо на спектакулрано путовање. Београдска филхармонија ће бити свемирска летелица, ваш спејс - шатл ка Земљиној орбити. Срећан пут!

Посетиоци  овог несвакидашњег концерта нису били само Београђани, већ људи из целе Србије који су дошли да уживо чују маестрално извођење Београдске филхармоније. Ушће је синоћ било преплављено људима који су за ову прилику припремили ћебад, простирке, столице на расклапање, лежаљке и који су готово два сата одушевљено посматрали слике космоса, праћене ремек- делима класичне музике, па не изненађује што су посетиоци овај концерт назвали “Пикник под звездама”.



Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА