Најновије

ОПРЕЗ! СВИ ГА КОРИСТИМО У РАЗНИМ ЈЕЛИМА: Мало ко зна да овај зачин може да вас отрује!

зузетно здрав мирисни орах, који је многима један од омиљених зачина, има и своју лошу страну. У превеликим количинама изазива мучнину, грчеве и халуцинације, као и неправилан рад срца, дерматитис, алергије… Иако постоји опасност од смрти, такви случајеви се дешавају изузетно ретко.

Зачини (Фото: pixabay. com)

Максимална количина која дневно сме да се конзумира јесте 3-5 грама, што заиста није једноставно појести, с обзиром на његову ароматичност.

Ако се користи умерено, мускатни орашчић ублажава горушицу, подстиче варење, смирује болове, прочишћава организам, чува здравље костију, ублажава несаницу, анксиозност и депресију.

Некада најскупљи зачин на свету долази с оствра Банда, а плодови који потичу одатле се и данас више цене од оних који долазе с индијских стабала.

Што су већи, мускатни орашћићи су и скупљи. Сматра се да су их у Европу донели крсташи, а убрзо су због својих лековитих дејстава и примамљиве ароме освојили свет.

Лекари су одувек били врло опрезни с орашчићем, па би својим купцима говорили: "Један је добар за тебе, други ће ти нашкодити, а трећи те може убити".

Мирисни орашчић одлично иде у комбинацији са кардамомом, циметом, каранфилићем, коријандером, кумином, ђумбиром, бибером и мајчином душицом, а додаје се у слатка и слана јела.

Најбоље је купити га целог јер у затвореној посуди има скоро неограничен рок трајања, и нарендати га пред крај припреме јела како би задржао мирисну арому (исто важи за већину зачина).

Зашто треба да једете сланину прочитајте ОВДЕ.

Извор: Punkufer.hr 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како се прави суви зачин.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА