Максимална количина која дневно сме да се конзумира јесте 3-5 грама, што заиста није једноставно појести, с обзиром на његову ароматичност.
Ако се користи умерено, мускатни орашчић ублажава горушицу, подстиче варење, смирује болове, прочишћава организам, чува здравље костију, ублажава несаницу, анксиозност и депресију.
Некада најскупљи зачин на свету долази с оствра Банда, а плодови који потичу одатле се и данас више цене од оних који долазе с индијских стабала.
Што су већи, мускатни орашћићи су и скупљи. Сматра се да су их у Европу донели крсташи, а убрзо су због својих лековитих дејстава и примамљиве ароме освојили свет.
Лекари су одувек били врло опрезни с орашчићем, па би својим купцима говорили: "Један је добар за тебе, други ће ти нашкодити, а трећи те може убити".
Мирисни орашчић одлично иде у комбинацији са кардамомом, циметом, каранфилићем, коријандером, кумином, ђумбиром, бибером и мајчином душицом, а додаје се у слатка и слана јела.
Најбоље је купити га целог јер у затвореној посуди има скоро неограничен рок трајања, и нарендати га пред крај припреме јела како би задржао мирисну арому (исто важи за већину зачина).
Зашто треба да једете сланину прочитајте ОВДЕ.
Извор: Punkufer.hr