Најновије

ВУЧИЋ: Без САД и Русије није реално да буде решено питање КиМ

Београд је спреман на договор с Приштином, изјавио је председник Србије Александар Вучић, који очекује да ће до наставка разговора или новог типа дијалога о нормализацији односа доћи крајем јуна.

Вучић (Фото: Синхуа)

Истакао је да то неће бити 27. и 28. јуна, јер су у ова два дана планирани промоција војника у Крагујевцу и отварање Народног музеја Србије у Београду. „То ми је важније од свега другог, тако да свакако нећу бити у Бриселу у та два дана. Зато нека они одлуче који ће то датум бити, а ја сам спреман да разговарам, уз пре свега тражење поштовања Бриселског споразума, с тим да и друга страна испуни своје обавезе”, рекао је Вучић.

Поводом навода да неке западне земље хоће да се укључе у дијалог Београда и Приштине, Вучић је рекао да је Србија задовољна да посредује ЕУ, али да не види зашто се у наставку дијалога у процес не би укључиле и Кина и Русија, ако већ 10 земаља мисли да се укључи. Питао је зашто да у дијалог буду укључене само земље које признају независност Косова.

„Да ли је могуће донети решење без САД и Русије? Није реално. Те земље морају бити обавештаване и сагласне с тим што би био евентуални договор”, рекао је Вучић и додао да, ако договора нема, онда нам предстоји тешко време. На питање да ли постоји „амерички папир”, Вучић је казао да је боље да новинари о томе размисле сами: „Ја боље да не одговарам. Мислим да сви знају шта је тачан одговор, без обзира на то шта ко говори. Да ли су било чије идеје на било који начин исказане за Србију? Нису.”

Истакао је да му је ноћна мора питање шта да се ради ако Албанци крену на север Косова уз логистичку подршку „зна се већ кога”. „Ако реагујемо, гасимо или угрожавамо будућност деце. И шта је најбољи избор за Србију? Најлакше ми је да данас опсујем све њих и кажем им шта мислим о њима. Али мој посао је да бринем о земљи, сачувам народ на својим огњиштима, а не да то изгубим. Не смемо дозволити да се створи ни лажни повод за напад”, рекао је председник Србије, преноси Танјуг. Кључно је, према Вучићу, да је нама у интересу да се питање Косова мирно реши.

„Нема онога ко може да нам гарантује да неће покушати да насилно заузму север Косова. Моје питање је – шта ћемо да радимо? Чиме ћемо да се бранимо? Ја хоћу да народ то зна. Шта мислите зашто су после онога са Марком Ђурићем одржали 12 вежби са косовским снагама безбедности. Шта мислите зашто?”, запитао је Вучић. Председник је, на питање шта ће Србија учинити уколико се наставе напади на Србе на КиМ, као што је то случај последњих дана, подсетио шта се на Косову дешавало од 2001. и 2002. и истакао да је одговор кратак и јасан, али да ће он о томе говорити опширно.

„На КиМ видите координисане, осмишљене, испланиране и намерне нападе на српски живаљ. То нису случајни напади и инциденти. То да нису етнички мотивисани, а нападнете свештеника у одори и његову малу децу, на то не можете да се не насмејете цинично или било шта друго”, рекао је Вучић и додао да је за њега ноћна мора питање – шта урадити ако Албанци уз нечију логистичку подршку крену да заузму север Косова и Метохије.

Указао је да је из изјаве премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да ће они сачекати Србе да признају Косово, а онда прихватити помирење са њима могло да се види да Албанци живе у свом филму, у којем су само они жртве. „Ја никада нећу рећи да су Срби само жртве. Код Албанаца нема реалног сагледавања садашњости, а још мање реалног и рационалног сагледавања будућности. Зато не треба да се чудимо”, рекао је председник Србије.

Истакао је да посао политичара није само да воде патриотску политику, већ да израчунају ствари, да одговорно воде земљу и да се не додворавају народу. „Није одговорно да водите земљу у сукоб против 1.000 авиона, а да имате пар који су слепи и без муниције”, приметио је Вучић и додао да смо „наш посао лоше обављали и после Другог светског рата, али и после Првог светског рата”. Истакао је да смо неке делове јужне Србије добили после Берлинског конгреса и у вези са тим рекао да треба имати у виду да Косово није увек било наше и да они који тако тврде треба да „прочитају ове књиге”.

„Увек је постојала борба око Косова. О начину на који је убијен наш конзул у Приштини написано је неколико књига. Много, много смо грешили, али не треба заборавити да се крајем 17. века велики део становништва иселио са КиМ, јер су наши људи били под сталним ударима Арбанаса”, указао је Вучић. Поручио је да не треба да се жалимо и кукамо, јер нисмо увек били свеци. „У политици скупо плаћате грешке. Немамо светлих тренутака по питању КиМ. Зато сам поносан што смо се паметно и одговорно понашали протеклих пет година, а да ли ћемо успети да извучемо највећу корист по наше становништво остаје да се види”, закључио је председник Србије.

Уништили земљу, а хоће да протестују

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да га не интересују најаве протеста политичких странака, оних који су, каже, уништили земљу, а сада хоће нешто да протестују, јер им је мало пара. На питања новинара о најави протеста неких политичких организација, Вучић је рекао да такви треба да „гутају кнедле” од срамоте шта су овој земљи урадили. Може, каже, да разуме протесте малинара, на пример, али нема разумевања за политичке протесте, јер их најављују људи који су „покрали много пара, живели као бубрег у лоју, људи који имају на десетине и стотине милиона евра”.

Како је додао, једни имају 25 милиона евра, други добијају 200.000 од катарске амбасаде из Берлина или више од пет милиона од хонгконгшког енергетског магната. Међутим, приметио је, изгледа да паре недостају, па сада све ресурсе улажу у медије. Вучић је навео да нико не сме да објави било какву везу између Драгана Шолака и Драгана Ђиласа, људи који су, како је додао, варали целу земљу из „Дајрект медије” око њене продаје и сакривали више од осам офшор компанија.

Навео је да сада кажу да нема проблема да то продају партнерима из ККР-а, а уз то су дали НУНС-у бескаматну позајмицу, прокоментарисавши то речима: „Толико о независности”. Разговарао је о томе са неким амбасадорима, указао на двоструке аршине и да би њега, да је он урадио нешто слично, обесили не на Теразијама, него у Бриселу или Вашингтону, а сада ћуте. „Сада ти криминалци хоће да протестују. Мало им је пара, па им сад треба мало власти, како би били још богатији. Нека дођу да вичу, викаћу и ја са њима и нема проблема. Само немојте да тражите од мене да те криминалце постављам за премијере или нешто слично”, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише поруке опозиције, нарочито Вука Јеремића, новом градоначелнику „да се више бори против корупције”, Вучић је рекао да није стигао да прати седницу, али да онда када дође до тога да они најокорелији говоре о борби против корупције остаје само да слегнете раменима и кажете „дошло је задње време”. „А видело се да нису нарочито стручни”, рекао је Вучић и додао да нови градоначелник мора да води жешћу борбу против корупције.

За годину дана Србија ће бити најатрактивније место за улагање

Србија ће за годину дана бити апсолутно најатрактивнија земља у региону за улагање и у годинама које долазе мораћемо да увозимо раднике, рекао је председник Александар Вучић. Председник Србије је рекао да су млади суштина напретка економије, да држава улаже у њихово образовање како би остали у земљи, али и да за две-три године нећемо имати кога да запошљавамо. „Мораћемо да увозимо радну снагу. Моје питање је – одакле ћемо да увозимо? Мораћемо да увозимо из региона, нема одакле. Да ли ће код нас да долазе људи из Молдавије?”, упитао је Вучић и навео да подаци за први квартал показују да је незапосленост у Србији пала на 11,5 одсто. „За годину дана бићемо апсолутно најатрактивнији у региону, не рачунајући чланице ЕУ. Чак и у примањима”, поручио је Вучић. Говорећи о броју запослених, навео је и да је у Београду најнижа незапосленост у историји главног града, да је незапосленост пала на 81.000. Каже да има 50.000 људи који се воде као незапослени, али не желе да прихвате одређене послове који се нуде, а да реално има још од 30.000 до 35.000 људи који су незапослени у највећем граду у Србији.

Шта је Путин причао о Косову пре пар дана можете погледати ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић о протесту због поскупљења горива

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА