Најновије

ТРАМП: Немачка је талац Русије (ВИДЕО)

Русија користи снабдевање гасом Немачке да би је контролисала, рекао је амерички председник Доналд Трамп. Трaмп каже да је "неприхватљиво да Берлин плаћа милијарде долара Москви уместо да плаћа соје обавезе НАТО-у, који је штити од Русије".

Столтенберг и Трамп (Фото: nato.int)

Говорећи новинарима пре састанка са генералним секретаром НАТО-а у Бриселу, Трамп је критиковао чланице НАТО-а које су одобриле изградњу гасовода "Северни ток 2" из Русије у Европу. Трамп је посебно критиковао Немачку, те је назвао таоцем Русије.

"Немачка је талац Русије јер добија толико енергије из Русије. Они плаћају милијарде долара Русији. Морамо их бранити од Русије", рекао је Трамп на доручку са шефом НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Немачка се одупрла притиску Сједињених Држава да се блокира пројекат гасовода "Северни ток 2", који треба да буде завршен 2019. године. Пројекат представља проширење постојећег гасовода за природни гас "Северни ток" који је пуштен у рад 2011. године. О гасоводу се воде расправе више од годину дана, а где су САД и један број источноевропских земаља, укључујући Пољску, Украјину, Литванију и друге, с једне стране, против Русије и главних чланица ЕУ, предвођених Немачком, са друге стране.

Проширени гасовод има за циљ осигурање поузданог снабдевања руског гаса за централну и западну Европу. Пројекат гасовода предвиђа дужину од 1.222 км по дну Балтичког мора, од руских гасних поља до Немачке. Гасовод ће удвостручити постојећи годишњи капацитет гасовода "Северни ток" за 55 милијарди кубних метара годишње и очекује се да ће почети са радом до краја следеће године.

ЕУ је претрпела знатне економске губитке због притиска САД-а да блокира трговину са Русијом од 2014. године. Насупрот томе, Сједињене Државе су донекле профитирале од продаје скупог течног природног гаса који Вашингтон промовише као алтернативу јефтинијим руским горивима.

Прошлог месеца, аустријски председник Алекандер Ван дер Белен је рекао да док амерички политичари оптужују Европу да зависи од руског гаса, Вашингтон присиљава Европу да купује његов течни природни гас, а који је три пута скупљи од природног гаса из Русије.

Нацистички испади у Русији коштаће Хрвате милионе евра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА