Најновије

Неће вам бити добро кад видите колико зарађује један јавни извршитељ!

Јавни извршитељ Јован Пјешчић инкасирао је у претходне две године преко 44 милиона динара, што га у 2017. години доводи до импозантних месечних прихода од преко 19.000 евра, или 19 плата председника државе Александра Вучића.

Често им асистира полиција (Фото: Јутјуб)

Пјешчић је само у 2016. години на име прихода уплатио порез у вредности од 3.214.707 динара, док је по истом основу у 2017. години уплатио готово два пута већи износ - 5.620.155 динара, стоји у документу у који је „Ало!” имао увид.

Ово нас даље простом рачуницом води до невероватних прихода које је поменути извршитељ остварио у протекле две године. Наиме, Пјешчић је у 2016. години остварио промет од 16.073.535 динара, а у 2017. је удвостручио приходе, стога је инкасирао 28.100.775 динара или 234.173 евра. Притом, наведене суме представљају минималну зараду коју је Пјешчић као предузетник остварио.

Љубиша Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС), сматра да је, осим енормних примања извршитеља, проблем и то што изостаје одговарајућа социјална политика која би омогућила дужницима да изађу на крај са новчаним проблемима.

- Није поента једино у томе колика су примања извршитеља, што у конкретном случају, морам признати, није мало, већ је кључно питање зашто се дозвољава да се људи дуже и због чега не постоји социјална политика која би омогућила грађанима који не могу да измире обавезе да се не кажњавају тако сурово, одузимањем имовине. Да ли неко узима у обзир да човек који дугује бира између тога хоће ли платити обавезе или нахранити дете? - закључује он.

Он се даље осврнуо на систем наплате који је извршитељима омогућио енормне плате, јер горња граница зараде практично не постоји, а затим шаљиво констатовао да једино Робин Худ може да нас спасе.

- Што више узимају више ће и добити, одређен је минимум минимума, али не и горња граница, стога на тај начин људи који врше наплату могу да се обогате. Ако се вратимо у детињство, гледали смо сви Робина Худа, па можемо да направимо паралелу - имате тамо оног шерифа који отима - део узме себи, део ономе који је изнад њега, слично томе - извршитељи отимају од оних који немају да плате, само што нема Робина Худа.

Игор Јакшич, покретач иницијативе за укидање приватних извршитеља и председник Покрета „Народна јака Србија - Живи зид”, истиче да су извршитељи, осим што остварују импозантне зараде, врло бахати, на шта указују грађани који се свакодневно јављају том удружењу.

- Србији је неопходан закон о имовинском цензусу, који ће штитити најсиромашније грађане од пљачке која се тренутно спроводи противуставним методама извршитеља. Уколико бисмо имали такав закон, најмање половина грађана наше земље имала би живот достојан човека, јер би тој групи људи знатно били умањени рачуни за комуналије и струју - до 50 одсто. У том случају, они би несметано измиривали своје обавезе - наводи он.

Чињенице

- Међу извршитељима су бивше судије, адвокати, директори банака, државни службеници

- Сваки јавни извршитељ дужан је да закључи уговор о осигурању у висини од најмање 30.000 евра за штету коју би могао да причини трећем лицу обављањем делатности

- Дужници се најчешће жале на висину дуга, који обухвата камату - она се обрачунава сваког дана, и трошкове принудне наплате, која је сама по себи папрена

- 2,4 милиона предмета извршитељи су имали од почетка рада, а окончали су више од половине

- 870.000 нерешених активних предмета који се односе на дуговања за комуналне услуге

- 220 извршитеља у нашој земљи

Прочитајте ОВДЕ шта је ново рекао ВУчић, кога смо то сад престигли у платама?

Извор: Ало 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Судски извршитељ: Неки немају, а неки избегавају.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА