Најновије

ЕРДОГАН СПУШТА ЛОПТУ: Турска и САД могу да спасу своје односе

Турска и САД могу да спасу своје односе, изјавио је данас портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, након што је амерички председник Доналд Трамп запретио санкцијама Анкари у тренутку када се продубљују тензије између две земље.

Ердоган и Трамп (Фото: Синхуа/Правда)

"Односи се могу спасити и побољшати под условом да америчка администрација озбиљно схвати забринутост Турске за безбедност", написао је Ибрахим Калин у ауторском тексту за провладин лист "Дејли Сабах".

Калин је навео и да Трамп можда има добре намере у погледу односа са Ердоганом и Турском.

"То ће бити узвраћено када односи буду засновани на међусобном поштовању и заједничком интересу", истакао је Ердоганов портпарол.

Он је указао да претње Турској неће функционисати, већ ће, како је упозорио, само нашкодити односима између Анкаре и Вашингтона.

Две земље су у спору због низа питања међу којима је политика Вашингтона у Сирији, захтев Анкаре за изручење муслиманског свештеника кога криви за покушај пуча 2016. и забринутост САД за америчке држављане и особље амбасаде који су ухапшени у Турској, наводи Ројтерс.

Трамп је ове недеље директно упозорио Турску на могуће санкције уколико не ослободи Ендрјуа Брансона, америчког хришћанског пастора који је у Турској ухапшен, а кога је Вашингтон описао као таоца.

Брансон је ове недеље пребачен у кућни притвор након што је више од 20 месеци држан у турском затвору, док је трајало суђење против њега по оптужбама за тероризам.

Трампова администрација је појачала напоре с циљем да ослободи Брансона након судске одлуке.

"САД ће увести обимне санкције Турској јер је толико дуго лишила слободе пастора Ендрјуа Брансона, великог хришћанина, породичног човека и дивно људско биће", поручио је Трамп на Твитеру.

Матис планира да се сретне са Шојгуом, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА