Најновије

МИНИСТАРКА ЗА ПОПУЛАЦИОНУ ПОЛИТИКУ: Да нема абортуса било би нас много више

У Србији се годишње обави око 250.000 абортуса иако се пријави 10 пута мање, а министарка за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже да би требало направити нову организациону шему где ће се обављати абортуси за жене које већ донесу ту одлуку, а у циљу њихове веће безбедности.

Беба, Илустрација (фото: pixabay)

„Немамо тачан податак колико је абортуса у Србији пошто се не евидентира све, право је жене да одлучи да ли ће прекинути трудноћу, али ако је она тако одлучила, ми смо обавезни да направимо едукацију да следећа трудноћа не буде разлог поновног нарушавања њеног здравља”, рекла је Ђукић Дејановић гостујући на Тв Прва.

Објаснила је да би зато требало направити нову организациону шему где се могу обављати абортуси, не само да би знали тачан број абортуса већ да би жене биле изложене мањем здравственом ризику.

То значи, додаје, да абортуси могу да да се обављају само у одговарајућим здравственим установама, као и да претходном комисија, у којој ће бити психолог, гинеколог и социјални радник са њом поразговрају пре него што жена донесе одлуку.

Ђукић Дејановић истиче да би нас било много више у Србији да није абортуса и напомиње да у Србији нема довољно запослених у инспекцијама како би се исконтролисали сви абортуси.

„Демографски индикатори се мењају на 10 година и ако сада предузмемо све мере да би стимулисали младе да доносе позитивне одлуке у вези са популационом политиком, а то не значи само рађање, већ и миграције и активно старење и друго, онда ћемо имати прве повољне ефекте имати за 10 година. Зато потенцирам да ово није политичка већ национална тема”.

Каже да се црни индикатори не могу променити преко ноћи, попут оних да је на 1.000 људи у Србији у просеку девет рођених беба, а да умре 15 особа.

„Тај однос је јако негативан и у неким регијама наше земље је још и гори од просека. То се може исправити само у периоду од десетак година”.

Ђукић Дејановић је рекла да се Влада Србије од 2016. озбиљно бави популационом политиком и подсетила да су донете мере финансијске подршке за прво дете 100.000 динара једнократно, а друго 10.000 динара месечно две године, за треће до десете године 12.000 и за четврто 18.000 динара до десете године.

„Дугорочне мере су добре, морамо размишљати о ублажавању економске цене подизања детета и истом стандарду све деце. Из неповратних средстава смо од 500 милиона динара на основу јавних позива за општине, који је био пре нешто више од месец дана , доделиле више од половине тих средстава - око 250 милиона динара за побољшање услова у предшколским институцијама”.

Каже да је, на пример, у Суботици, кухиња била конципирана да дневно прави 450 оброка за децу, док данас може да производи 10.000 до 12.000 оброка дневно.

„Управо ће овим мерама 1.800 малишана добити место у вртићима, које нису имали”.

Ђукић Дејановић позива општине да из својих буџета подрже разне активности за децу.

Нагласила је да свако дете треба да буде жељено и да не верује да ће неко само због пара рађати децу, али и да је држава предвидела да деца која добијају ту помоћ треба да буду укључена у здравствени и образовни систем и да њихови родитељи не могу та средства користити за намене које неће подизати стандард детета.

Рекла је и да нам опада број прворођене деце са 52 одсто на 47 одсто.

Говорећи о младима који одлазе из земље, Ђукић Дејановић каже да је истраживање које је обухватило студенте показало да трећина њих жели чим заврши студије да оде у иностранство зато што, како кажу, не могу да се запосле у струци или немају довољно финансијских средстава да обезбеде себи егзистенцију.

ОВДЕ погледајте како нас противправно пљачка Паркинг сервис.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Абортус је убиство, филм са преводом

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА