Најновије

СРБИ СЕ АСИМИЛУЈУ И ПРОГОНE ШИРОМ БАЛКАНА: Светли изузеци Мађарска и Румунија

Током протеклих десет година српски народ који живи у оклоних девет држава и региона, са изузетком Мађарске и Румуније је систематски лишаван права и асимилован, а у Црној Гори, Албанији, Косову - УНМИК и Федерацији БиХ оспоравање права је најотвореније, а притисци и асимилација су највећи, наводи се у десетом годишњем Извештају о политичким правима 1,8 милиона припадника српског народа који објављује Напредни клуб.

Цетињски манастир (фото: Митрополија)

„Број припадника српског народа континуирано опада, око 15% укупног броја на сваких десет година, асимилација је очигледна, српски народ представља једину заједницу у Европи против које у овим државама и ентитетима трају непрекидне кампање мржње и увреда”, наводи се у извештају.

А председник Напредног клуба Чедомир Антић навео је да Србима сваке године у Црној Гори, где нису донети идентитетски закони, сваке године буде укинуто неко право.

„ Рецимо, ћирилица у Дневнику, ћирилица у „Побједи, трају кампање мржње према њима...”, навео је он за Н1.

Антић је изјавио да је стање тешко и у Хрватској где сваке године дође до нових систематских притисака и напада и подсетио да је у овој земљи између 25.000 и 30.000 Срба изгубило станарско право.

„У БиХ, где су странци утицали, у сиромашној БиХ, скоро сви станови су враћени. У Федерацији БиХ није враћено војницима РС и ЈНА, а за то време је Република Српска вратила свима и шахитима, и јунацима рата и њиховим породицама”, рекао је он.

У извештају Напредног клуба наводи се да је током 2017/2018. дошло до великог и свеобухватног напада на аутономију Републике Српске са циљем укидања ентитетске полиције, да траје континуирани напад на српске установе и Митрополију црногорско-приморску у Црној Гори, те да је по Србе неповољна „Тиранска платформа” постала државна политика у Македонији.

„Српски народ је такође једини европски народ чије припаднике на дневном нивоу нападају у Хрватској и на Косову-УНМИК”, наводи се у извештају и додаје да и у Словенији, где је дошло до делимичног напретка у решавању случаја 20.000 избрисаних из држављанства, Срби, као највећа мањинска заједница још увек нису добили чак ни статус националне мањине.

ОВДЕ погледајте Вучић рекао да ће Шиптарима да да све.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Узнемирујући видео о страдању Срба у Црној Гори и снимак убиства учесника интервјуа, само зато што је Србин

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА