Најновије

ШТА АМЕРИКА КАЖЕ: Да ли је Србија на мети терориста?

У Србији прошле године није било терористичких напада и ниво активности у вези са регрутацијом бораца за Исламску државу био је низак, а највеће претње од тероризма остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије и повратак страних терористичких бораца, наводи се у извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину.

Америка и терористи (фото: Правда)

У извештају се истиче да је Влада Србије предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, као и наставком сарадње са међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбедности, преноси Глас Америке.

Као чланица Глобалне коалиције против Исламске државе, Србија је обећала донације у медицинској опреми у мају, али неискуство у улози донатора и унутрашње препреке одложили су ту испоруку и по свему судећи ће ограничити додатну финансијске и материјалне доприносе Коалицији, наводи се у извештају.

Наглашава се, такође, да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма.

Када је реч о правосуђу, спровођењу закона и безбедности граница, у извештају се истиче да је неопходно да Србија побољша капацитете за спровођење закона, уз констатацију да је напредак земље у тој области постојан.

Истиче се чланство Србије у организацијама чији је циљ супротстављање финансирању тероризма и прању новца, као и стратегија у борби против насилног екстремизма, у којој велику улогу има неколико министарстава.

Србија је укључена у ограничену регионалну и међународну сарадњу о антитерористичким питањима, додаје се у извештају, који наглашава сарадњу са Интерполом и Еурополом, билатералне програме сарадње у обезбеђивању граница са Бугарском, Мађарском и Румунијом и слично гранично партнерство са Босном и Херцеговимом и Хрватском.

Српске агенције у тој области рутински сарађују и са Албанијом, Косовом, Македонијом и Црном Гором, закљујује се у извештају о Србији.

Од осталих земаља региона, у извештају Стејт департмента обрађени су Косово, Босна и Херцеговина и Македонија.

За Косово, које је такође члан Глобалне коалиције против Исламске државе, наводи се да је и у 2017. наставило да се бори са растућом претњом тероризма, уз напомену да је 403 грађана Косова путовало у Сирију и Ирак да се бори у редовима Исламске државе или Нусра Фронта, а да их је 74 погинуло. Према подацима Стејт департмента, 133 се вратило, док 196 остаје у зонама сукоба.

Када је реч о БиХ, у извештају се истиче да је та земља наставила да повећава своје антитерористичке капацитете, али да рупе у законима и благе казне остају највећи изазови.

Ефикаснију унутрашњу сарадњу у БиХ подривају међуагенцијски и лични сукоби, екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма, а што се тиче рехабилитације и дерадикализације, ту није начињен велики напредак, наводи се у делу извештаја о БиХ.

Македонија је, наводи се у извештају, сарађивала са САД у антитерористичким напорима, а такође је, као и Србија, Косово и БиХ, чланица Глобалне коалиције против Исламске државе.

Македонске власти су процениле да припадници и симпатизери ИСИС одржавају присутво у тој земљи, а Министарство унутрашњих послова и обавештајна агенција процењују да је најмање 150 македонских држављана путовало да се прикључи терористичким групама у Сирији и Ираку.

Од тог броја 30 је погинуло, 40 је и даље у тим зонама, док се 80 вратило у Македонију.

ОВДЕ погледајте да ли Вучићев режим ускоро пада.

Извор: Данас

Бонус видео

Kовид 19 је специјална операција против човечанства! Слободан Рељић

Kњигу “Смак Света” Драгоша Калајића можете поручити на линку ОВДЕ.

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Претњт терориста Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА

Urbancube