Најновије

Да ли напредњаци руше Спенс?

Новосађани већ недељама говоре о могућем рушењу Спенса и питају се шта је узрок непријатног мириса у граду. После најаве градоначелника да би центар могао бити срушен и изграђен модернији објекат, све више се прича да је могуће другачије решење. Бурне реакције изазвало је и саопштење да изградња највећег тржног центра у Србији угрожава канализациони систем Новог Сада.

Спенс (фото: Јутјуб)

Тешко је и замислити да би после 37 година највећи спортски објекат у Србији могао да нестане и шта би се, поред мањег, најављеног, ефикаснијег објекта, још градило на једној од најскупљих локација у граду. О томе се много говорило у медијима, јавности, али и расправљало у градској скупштини – да ли треба рушити Спенс, питање је без одговора првог човека тог предузећа.

"О рушењу Спенса не прича град, него опозиција. Нисам разумео да је градоначелник Милош Вучевић изјавио да ће Спенс бити срушен. Он је само указао на алармантно финансијско стање у предузећу", рекао је Милан Јарић, директор ЈП "Спортски и пословни центар Војводине".

Спенс је 2017. годину завршио са губитком од 307 милиона динара, док је минус из претходних година већи од 719 милиона. То га сврстава у највеће губиташе у граду, али стручњаци кажу да не постоје економске рачунице које би оправдале најаву рушења.

"Верујемо да до тог решења претходи и један низ анализа и различитих стратегија како би се овај простор ипак могао очувати", каже Драгана Константиновић из Друштва архитеката Новог Сада.

Спенс је највећи спортски центар Србије, у којем тренира око педесет клубова и где дневно борави и до 30.000 људи. Поред спортских сала, базена, ледене дворане има и конгресне сале, али и преко 200 трговина које плаћају закуп. Иако је у његовом дворишту скоро завршен највећи тржни центар у Србији, руководство не мисли да ће због конкуренције минус Спенса бити још дебљи.

"Само ако буду организовали спортске догађаје, концерте и издавали пословни простор по ценама по којим ми издајемо, може се догодити да Променада на неки начин угрози пословање Спенса", каже Милан Јарић.

Грађане је узнемирило и саопштење једне од владајућих партија у граду, Лиге социјалдемократа Војводине, где се оптужује инвеститор да вишак подземних вода незаконито потискује у канализацију.

Непријатан мирис се свакодневно шири овим делом града, а директор новосадског водовода није хтео да да изјаву за штампу.

Уместо одговора на конкретна питања, стигло је саопштење у коме се не каже да ли непријатни мириси имају везе са изградњом овог објекта, а Новосађани даље не знају да ли ће прва већа киша поплавити делове града, или је то само још једна тема за политичка превирања у граду.

Наводе и да су дали "привремену сагласност извођачу да постави пумпе за одвођење воде испод објекта", као и "да су негативно одговорили на захтев инвеститора за упуштање 60 литара у секунди подземних вода у канализациони систем јер за тако нешто не постоји законска могућност".

Да ли је инвеститор ипак испуштао воду, није још познато иако је градоначелник, пре десетак дана, најавио је ванредну инспекцију на градилишту. Из градске грађевинске инспекције још  нису одговорили да ли су изашли на терен и какви су закључци и да ли је инвеститор поступао по пројекту или не.

ОВДЕ погледајте како је било данас у Парламенту.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Спенс

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА