Најновије

ДАЧИЋ: Замолио сам челнике НАТО да долазе редовним авио-линијама

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је на свечаности примопредаје дужности контактне амбасаде НАТО-а у Србији, коју је амбасаде Грчке предала амбасади Норвешке, да не сумња да ће сарадња с Алијансом бити даље унапређивана у обостраном интересу.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је навео и да је, имајући у виду искуства из НАТО бомбардовања СР Југославије 1999. године, током једног од састанака које је имао у седишту Алијансе челнике НАТО "замолио да долазе редовним (авио) линијама".

Шеф српске дипломатије је на пријему организованом поводом 12. годишњице рада НАТО војне канцеларије за везу у Београду, истакао одличну сарадњу с амбасадом Грчке на унапређењу партнерске сарадње Србије и НАТО током претходне две године.

"Не сумњам да ће сарадња бити даље унапређивана у обостраном интересу и у 2019. уз подршку Норвешке, земље са којом Србија има изграђене одличне политичке и економске односе, као и Холандије, такође, нашег важног партнера, чија ће амбасада, како нам је најављено, а у складу са договором са Норвешком, преузети ту улогу у 2020. години", рекао је Дачић.

Он је истакао "изузетно важну улогу Генералног секретара НАТО господина Столтенберга, бившег премијера Норвешке и осведоченог пријатеља Србије и нашег региона, који је део свог живота провео у Београду".

"Континуирани контакти председника Вучића и Генералног секретара Столтенберга у протекле четири године значајно су допринели унапређењу политичког дијалога и грађењу међусобног разумевања и поверења. Посете на високом и највишем нивоу размењују се сваке године, а имали смо част да господина (Јенса) Столтенберга угостимо и почетком октобра 2018. приликом отварања вежбе 'Србија 2018', највеће до сада организоване цивилне вежбе у области ванредних ситуација, са око 2.000 учесника из 40 земаља чланица и партнера НАТО", казао је Дачић.

"Шеф српске дипломатије оценио је да су "Србија и НАТО значајно унапредили и практичну сарадњу у свим областима од заједничког интереса, било да се ради о цивилним или војним".

"Након успешно окончаног првог циклуса примене Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП), у току је интензиван рад на финалном усаглашавању новог ИПАП за наредне три године. При томе, политика војне неутралности Србије се ни у једном моменту не доводи у питање. То остаје наша трајна одлука коју партнери из НАТО у потпуности поштују", навео је Дачић.

Он је рекао да "Србија поштује опредељење својих суседа и других земаља за чланство у НАТО, те очекујемо и разумевање за нашу сарадњу и са земљама које нису чланице Алијансе".

"Наша сарадња са другим партнерима, као што је и пракса показала, не штети интензитету и квалитету наше партнерске сарадње са НАТО и његовим чланицама и обрнуто. Чланице НАТО и аспиранти за чланство у Алијанси су у окружењу наше земље, те смо и због те географске блискости природно упућени на сарадњу са њима", рекао је Дачић.

"Имамо одговорност да заједнички градимо стабилан регион" 

Он је оценио да "Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес очувања мира и стабилности у региону".

"Односи Србије и НАТО имају оптерећења из прошлости, што вам је познато и то је реалност - бомбардовање тадашње СР Југославије од стране НАТО без овлашћења Савета безбедности УН, што је донело цивилне жртве и разарања огромних размера. У нашим односима, међутим, имамо одговорност и обавезу да заједнички градимо стабилан регион, а самим тим да омогућимо суштинску основу за његов просперитет и допринесемо миру и стабилности у ширем окружењу, што је наша заједничка мисија, коју треба да остваримо", навео је Дачић.

Министар спољних послова је казао да Србија "од Алијансе очекује да са разумевањем сагледава, разуме и подржи наше приоритете, нарочито у вези са питањем Косова и Метохије, јер НАТО, између осталог, има и низ обавеза сагласно мандату добијеном од СБ УН у очувању мира и стабилности на КиМ".

"Сматрамо да само компромисно решење за КиМ може обезбедити трајни мир и стабилност и у више прилика смо показали спремност да се до таквих решења дође. Договор Београда и Приштине неће бити на штету било које треће стране и не постоји ниједан разлог да нешто што две стране оцене прихватљивим, буде неприхватљиво за било кога другог. Мислимо да је време да се ово питање реши на начин којим ниједна страна не би добила све, али би добила довољно да решење постане трајно и одрживо", оценио је Дачић.

Он је навео да "НАТО мисија КФОР остаје једина легална и легитимна војна формација у Покрајини, битан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине на КиМ".

Шта је Вашингтон наредио Москви, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Курцу сам рекао …

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА