Најновије

Ево о чему су Вућић и Ердоган разговарали у четири ока

Улагања у Србију, подршка за решење косовског проблема, одржавање мира у региону, али и поједина геостратешка питања, биле су теме о којима су у четири ока разговарали председник Србије Александар Вучић и лидер Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је јуче допутовао у дводневну посету нашој земљи.

Ердоган и Вучић (Фото: predsednik.rs)

Улагања у Србију, подршка за решење косовског проблема, одржавање мира у региону, али и поједина геостратешка питања, биле су теме о којима су у четири ока разговарали председник Србије Александар Вучић и лидер Турске Реџеп Тајип Ердоган, који је јуче допутовао у дводневну посету нашој земљи.

Како сазнаје Српски телеграф, двојица шефова држава су насамо причала о наставку турских инвестиција у Србији, подршци те државе одржању стабилности на простору западног Балкана, па са тим у вези било је речи и о компромисном решењу око КиМ. Подсетимо, уочи доласка у једном интервјуу Ердоган је поручио да ће Турска прихватити свако решење о којем се договоре Београд и Приштина, не помињући разграничење, али очигледно мислећи управо на то.

- На основу моје посете биће изграђено шест фабрика. Обновљени споразум о трговини је ступио на снагу. Са Вучићем сам поставио нови циљ о трговинској размени од две милијарде долара краткорочно, а пет милијарди дугорочно - рекао је Ердоган после тет-а-тет сусрета са Вучићем.

Турски председник је оценио да су односи између две земље изузетни, чему је у великој мери, како је рекао, допринос дао његов домаћин Александар Вучић.

Мост мира

- Турска ће наставити да ради на подржавању мира на Балкану како би све постојеће проблеме оставили за собом. Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ, који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То ће бити мост мира који ће повезивати срца народа - подвукао је Ердоган.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да се Турска, кад је реч о косовском питању, води у складу са својим интересима, али да је велики помак то што је председник Турске поручио да ће прихватити свако решење до којег дођу Београд и Приштина.

- Турска је признала једнострано проглашену независност Косова, али је Ердоган уочи посете рекао да поздравља преговоре Београда и Приштине и да ће свако решење које се у преговорима постигне бити прихватљиво за Анкару - навео је Вучић, после чега је турски председник скинуо слушалице, ухватио га за руку и рекао:

- Мој пријатељ је одговорио уместо мене! Немам шта да додам.

Вучић је поручио да се Турска понашала у складу са својим интересима, а да Србија неће добити ништа добро, нити ће бити паметнија ако дели пацке и држи придике тој земљи.

- За нас Србе само једна ствар није добра, ако се не покажемо као добри домаћини. Што не значи да треба да се улизујемо било коме, већ да морамо да водимо рачуна да не увредимо госте - рекао је Вучић.

Дочек 

Иначе, председник Србије је за турског колегу најпре приредио свечани дочек испред Палате Србија. Њих су поздравили припадници Гарде Војске Србије, интониране су химне "Боже правде" и "Марш независности", а онда су испаљени и почасни плотуни. Након дочека, председници су обишли изложбу "Србија и Турска у документима Османског архива и Архива Србије".

Другог дана посете Вучић и Ердоган биће домаћини на трилатералном састанку Србије, Турске и БиХ, коју ће представљати чланови Председништва Жељко Комшић, Милорад Додик, Шефик Џаферовић. Важнији део посете биће свечано обележавање почетка радова на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, на деоници пута Сремска Рача-Кузмин.

Највећа руска нафтна компанија избацила доларе из нових уговора. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА