Најновије

ДРАМА СЕ НАСТАВЉА: Кијев не одустаје од тужбе против Русије у Хагу! Кремљ одбацује оптужбе!

Кијев неће одустати од планова да позове Русију на одговорност у оквиру Међународног трибунала за поморско право, чак и после повратка у своју земљу украјинских војних бродова који су заплењени током инцидента у Керчком мореузу, изјавила је заменица министра спољних послова Украјине за европске интеграције Елена Зеркаљ. 

Крим (Фото: ria.ru)

„Док се 'Никопољ', 'Бердјанск' и 'Јани Капу' враћају кући у Одесу, тим Министарства спољних послова креће у Хаг где ће се већ у четвртак одржати прво саслушање арбитражног суда у случају повреде имунитета три украјинска војна брода и 24 члана њихове посаде (Украјина против Руске Федерације) Конвенције Уједињених нација (УН) о поморском праву“, написала је Зеркаљева на свом налогу на Фејсбуку.

Поки «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» прямують додому в Одесу, команда Міністерства закордонних справ прямує в...

Posted by Lana Zerkal on Monday, November 18, 2019

Она је истакла да предаја бродова не значи да ће Кијев одустати од намере да Русију позове на одговорност пред судом.

Раније је објављено да украјински бродови „Бердјанск“, „Никопољ“ и тегљач „Јани Капу“ напустили сидриште у луци Керч у пратњи руских бродова и да се очекује да они буду предати украјинској страни у неутралним водама.

Шта каже Кремљ

Предавање Украјини бродова, задржаних пре годину дана, због кршења руске границе, нема никакве везе са међународним судом, изјавио је новинарима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Не, то нема никакве везе са међународним судом“, одговорио је Песков на питање који је узрок предавања бродова Украјини и да ли је то везано са одлуком међународног суда.

„Што се тиче предавања бродова, знате да су они повредили државну границу Руске Федерације. Стога се тиме баве наши граничари и Федерална служба безбедности, па вас молим да тражите коментаре тамо“, додао је представник Кремља.

Инцидент у Керчком мореузу

Три брода украјинске ратне морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“ 25 новембра су, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекла државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведено је 24 украјинска војника, укључујући два агента Службе безбедности Украјине, који су се, према речима прес-службе Федералне службе безбедности (ФСБ), налазили на бродовима и координирали провокације.

Председник Русије Владимир Путин назвао је овај инцидент провокацијом повезаном са ниским рејтингом тадашњег председника Украјине Петра Порошенка уочи избора, на којима је, на крају, победио Владимир Зеленски.

Међународни трибунал за поморско право УН у суботу 25. маја је затражио од Русије да ослободи украјинске морнаре и бродове који су заплењени у Керчком мореузу. При томе трибунал не сматра да је потребно да се од Москве захтева да прекине кривични поступак. Осим тога, трибунал је одлучио да Русија и Украјина морају најкасније до 25. јуна да поднесу извештаје о догађајима у Керчком мореузу. Раније је руска страна саопштила да неће учествовати на саслушањима, јер трибунал нема надлежност за разматрање украјинске тужбе.

Бајден није бесан пас, нешто је бољи од тога Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА