Најновије

ИСТОК ЗАПАДУ, ЗАПАДУ ИСТОК, ЕТО ТО ЈЕ СРБИЈА! Из Пентагона указују на руски утицај а Вучић седи на две столице (ВИДЕО)

У Српској напредној странци (СНС) кажу да су бројке неумољиве и да оне показују да Србија на годишњем нивоу има више активности на одбрамбено-безбедносном плану са НАТО-ом и САД него са Русијом.

Милован Дрецун (Фото: јутјуб)

"А бројке казују да Србија годишње са Русијом има отприлике тридесетак активности на одбрамбено-безбедносном плану различитог нивоа, али зато са НАТО-ом, са САД пет пута више", каже Милован Дрецун, посланик владајуће СНС и војно-политички коментатор.

У извештају Министарства одбране Сједињених Америчких Држава из маја ове године, оцењује се да је Србија међу земљама Западног Балкана најпропустљивије окружење када је реч о руском утицају, а да су пре доласка на власт Српске напредне странке на челу са председником Александром Вучићем 2012. године, билатералне везе Србије и Русије у војној области биле на знатно нижем нивоу.

"Након 2012. године, Српска напредна странка је предузела кораке како би повећала војну сарадњу са Русијом", пише у извештају.

Надлежни без коментара

Коментар на овај извештај из министарстава одбране и спољних послова Србије до тренутка објављивања овог текста нисмо добили.

А Милован Дрецун оцењује да је оцена америчког Министарства одбране рефлексија снажног геополитичког сучељавања САД и Руске Федерације.

"Тачно је да Српска напредна странка убрзала многе ствари. Ми желимо да водимо једну проактивну политику у глобалном свету који се убрзано мења јер сматрамо да и на одбрамбено-безбедносном плану, имајући у виду сложеност савремених безбедносних изазова који су најчешће прекогранични, треба да остваримо сарадњу са што је могуће више субјеката на међународном плану", наводи Дрецун.

Поглед бившег министра одбране

Бивши министар одбране Србије и члан опозиционе Демократске странке Драган Шутановац каже да су оцене о руском утицају у Србији очигледне.

"Више је него очигледно да Руска Федерација има потребу да, било кроз “soft power” (благи утицај), било кроз војну сарадњу, која је изузетно пријемчива међу грађанима Србије, изврши утицај у Србији пошто је то једина земља региона где Русија данас има тако значајан утицај. Са друге стране, очигледно је да се ова власт, са министрима који су били на позицији министра одбране, и определила за чвршћу сарадњу са Истоком", наводи Шутановац.

Он сматра да ће то у некој перспективи бити вероватно предмет интересовања западних партнера, пре свега у оквиру Партнерства за мир (иницијативе НАТО за сарадњу између НАТО и других држава у евроатлантском простору), али и билатералних односа.

На констатацију представника власти да Србија има више војних вежби са НАТО-ом него са Русијом, Шутановац каже да у исто време људи који су на власти те војне вежбе не приказују на главним медијима који се национално преносе.

"Управо се те вежбе прикривају, а вежбе које се одржавају са источним партнерима се глорификују. Интерес Владе Србије, и декларативни, јесте да се крећемо ка Западу, али је очигледно да због утицаја у бирачком телу они то не формулишу на начине на које могу", каже Шутановац.

У извештају Министарства одбране САД истиче се да су прослава дана Војске Србије и војна парада 2014. године померени како би руски председник Владимир Путин могао да присуствује том догађају, као и да је темпо заједничких војних вежби интензивиран након 2014. године.

Ефекти политике две столице

Упитан да коментарише оцене из овог извештаја Мирослав Алексић, потпредседник опозиционе Народне странке, наводи да мисли да се сарадња између Русије и Србије продубљује.

"Режим Александра Вучића покушава да све време седи на две столице. Александар Вучић покушава да у овим околностима глуми Тита, са којим се врло често пореди, желећи да буде пријатељ и са истоком и са западом. Дакле, једном ногом иде према Европи и западу, а другом ногом у чврсту сарадњу са Руском Федерацијом", оцењује Алексић.

Руски утицај јесте порастао од доласка СНС и Вучића на власт и није у питању само војна сарадња, каже Владан Живуловић, председник Атлантског савета, наводећи као пример енергетску зависност Србије од Русије.

Он сматра да САД, западне земље и НАТО имају један праг толеранције када је Србија у питању.

"То значи ниво докле су спремни да трпе руско мешање у политику у Србији. До тог тренутка они ће бити потпуно незаинтересовани или неутрални, пратиће само ситуацију. А што се тиче Руса, очигледно је да се са овом шпијунском афером, која је квази афера, десило нешто озбиљно између Руса и српских власти", оцењује Живуловић.

Он наводи да су српске власти препознале одређену ужурбану активност са руске стране на неким другим организационим пољима када су због тога реаговали и председник државе и премијерка и представници обавештајних служби у Србији.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је на конференцији за медије 21. новембра након састанка Савета за националну безбедност изјавио да је Србија у више наврата констатовала, документовала фотографијама, видео и аудио записима контакте потпуковника Георгија Клебана, припадника Руске војно обавештајне службе (ГРУ) са припадницима Војске Србије.

Претходно је на друштвеној мрежи Јутјуб објављен видео у коме наводно припадник Руске војне обавештајне службе (ГРУ) даје мито "српском агенту – високо позиционираном службенику”. Безбедносно-информативна агенција Србије потврдила је да је на снимку руски обавештајац.

Очекује се да о овом случају буде речи приликом сусрета председника Србије Александра Вучића и руског председника Владимира Путина у Сочију 4. децембра.

Американци због Русије пуштају Вучића низ воду, више о отме прочиталте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА