Најновије

"Починиоци насиља морају бити осуђени"

„Мере превенције се морају спроводити сваког дана, против насиља се морамо борити сваког дана, а не само оним данима који су предвиђени међународним календаром. Морамо да се бавимо свим жртвама насиља, без обзира на пол, верску, националну или другу опредељеност. Насиље представља заједнички проблем друштва и неопходно је развити бољу координацију између кључних служби, ради превенције, сузбијања и ефикасније заштите од насиља”, јединствени је став учесника трибине “Мој глас против насиља – жртва никад није крива”, одржане у сали Општине Врачар, у организацији Центра за превенцију и борбу против насиља.

Tрибина Центра за превенцију и борбу против насиља (Фото: Правда)

Говорећи о насиљу над женама, констатовано је да Закон о породичном насиљу у пракси има много злоупотреба, и да је одређени број мушкараца неправедно изложен тортури својих партнерки, те да је потребно да све надлежне службе активније раде на отклањању проблема из праксе.

Представници Центра за превенцију и борбу против насиља су истакли да насиље није приватна ствар и да је сваки вид и покушај насиља кривично дело.

„Истичемо важност препознавања и пријављивања насиља као крајње неприхватљивог облика друштвеног понашања. Сведоци смо да се бележи пораст насиља, и представља патолошку појаву са којом се једино организовано и системски морамо борити као друштво“.

На трибини је било речи и о сексуалном насиљу, које се у већини случајева завршава принудном проституцијом, а учесници су се осврнули и на велики број ријалити програма у којима се јавно говори о проституцији и животу који иста омогућама, те да је потребна активнија улога медија и етички приступ у решавању овог проблема, уместо да сензационалистички извештавају о поменутој теми.

„Као друштво морамо да препознамо и утврдимо ко је насилник, а ко жртва. Према анализама, само око 10% особа које су биле жртве насиља пријављује насиље надлежним институцијама. Али, упркос малом проценту, постоји одређени раст претходних година, који показује да се враћа поверење у надлежне институције.“ истичу из Центра, „Жртва не сме да буде само статистика, само број. Жртве насиља имају своје име и презиме. А починиоци насиља морају бити осуђени.“

Представљене су и књиге “Продата” не тему трговине људима и присилне проституције и “Белег на душу” о породичном насиљу ауторке Марије Гојковић. Књиге можете поручити на линку ОВДЕ.

На трибини су се поред Иване Борић, извршног директора центра, обратили  Немања Иванчић, председник Одсека3 Центра за безбедност ДБА, Немања Ковачевић, адвокат, Игор Маринковић, уредник издавачке куће Авала прес која објављује књиге на тему насиље над женама, и др Татјана Јоцовић, академик, иноватор из психосоматске медицине и психонеуро имунологије.

Извор Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА