Најновије

ШТА ЋЕ БИТИ СА ИНЏИРЛИКОМ? Ако Американци повуку своје нуклеарно оружје из Турске, победник ће бити Путин!

Најнижи однос америчко-турских односа у последњих неколико деценија довео је до тога да је судбина кључне америчке ваздушне базе у Турској све више у фокусу јавности.

Америчка војна база у Турској (Фото: Јутјуб)

Велика ваздушна база Инџирлик, стационирана у јужној Турској, у близини Сирије, дуго је била симбол америчко-турске сарадње. Токо Хладног рата, она је симболизовала преданост Америке својим НАТО партнерима против Совјетског Савеза.

"Морамо да подвучемо да је Инџирлик једна од најважнијих база на Блиском истоку и да је тактичко нуклеарно оружје стационирано у бази", рекао је професор Месут Цазин, саветник турског председника за спољну политику.

"То показује да Турска наставља да подржава вредности НАТО организације".

Нашироко се извештава о томе да САД држе око 50 нуклеарних бомби у том постројењу. Током Хладног рата, оружје је било намењено одвраћању Совјета од нагомилавања снага на турској граници.

Међутим, спорови између Анкаре и Вашингтона због великог броја питања, укључујући и продубљивање односа Турске и Русије и уклањање Турске из америчког војног програма, довели су до тога да је будућност Инџирлика све неизвеснија.

Акт о сузбијању турске агресије, двопартијски нацрт закона који се разматра у америчком Сенату, од Трампове администрације захтева да размотри алтернативне базе за "особље и имовину" распоређене у Инџирлику. Предлог закона је одговор на офанзиву Анкаре у Сирији против курдске милиције, која је савезник у рату Васхингтона против Исламске државе.

Представница Одбора за оружане услуге Представничког дома Кендра Хорн изјавила је прошлог месеца да је "дубоко забринута зато што стратешко нуклеарно оружје остаје у ваздушној бази унутар турских граница."

Хорнова је касније уклонила твит.

"Они (Конгрес) разговарају о уклањању нуклеарног арсенала из Инџирлика", рекао је бивши турски амбасадор Митхат Ренде. "Ако се оно (нуклеарно оружје) уклони, то би био знак огромног недостатка поверења (од стране Вашингтона у Анкару)."

"Могао би настати проблем поверења и односи би могли да се упропасте уколико повучете нуклеарни арсенал из Турске", додао је. "И била би за очекивање снажна реакција турске стране уколико САД повуку свој нуклеарни арсенал", додао је.

"Односи између Турске и Сједињених Држава не могу се наставити у оваквој атмосфери претњи", упозорава Цазин. "Турска је дуго кроз историју била најбољи савезник Сједињених Држава у региону. Ко су победници ове ситуације? Русија и Кина".

Аналитичари упозоравају да ће Москва жељно искористити било какво америчко смањење у Инџирлику.

"Уколико Американци однесу своје нуклеарно оружје, могу вам рећи да ако то ураде, онда ће Турци ставити руске ракете ту", рекао је професор за међународне односе Хусеин Багци за Блискоисточнок техничког универзитета у Анкари.

"Онда ће Руси имати много одрешеније руке да придобију Турску. Тако ће архитекта губитка Турске бити америчка политика, а победник ће бити (руски председник Владимир) Путин".

"Турска више није у дефанзиви", додао је он.

"Што више Американци буду вршили притисак, то ће Турска ближе радити са Русијом. Ово је историјска промена у турској спољној политици".

Руски председник Владимир Путин пажљиво је одржавао односе са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, док су се односи са традиционалним савезницима Анкаре погоршавали.

И док је Инџирлик важан за америчке стратешке операције, укључујући и значајно повлачење снага из Авганистана и Ирака, Анкара је наметала ограничења за коришћење те базе у операцијама у Сирији, кажу аналитичари, што је била тачка тензије.

Америчка операција убиства вође Исламске државе Абу Бакр ал Багдадија у Сирији показала је да америчке снаге користе базу у Ираку уместо много ближег Инџирлика, због чега је било потребно више времена за долазак снага.

И други савезници изразили су своје незадовољство због турских оперативних захтева. Немачка је 2017. повукла своје снаге из Инџирлика због дипломатског спора са Анкаром и преместила их у Јордан.

Чини се да америчке оружане снаге већ предузимају кораке како би промениле своју зависност од Инџирлика. САД су потрошиле преко 150 милиона долара у последње две године унапређујући ваздухопловну базу Мувафак Салти у Јордану, док се наводи да су америчке базе успостављене у земљама које се граниче са Турском - у Грчкој и на Кипру.

Посматрачи међутим тврде да, имајући у виду величину и локацију Инџирлика, ни једна база у региону не може да га замени. Али Вашингтом можда калкулише да би комбинација база у региону могла да обезбеди алтернативу Инџирлику.

Такви напори ће се вероватно наставити, с обзиром на опадајућу спиралу америчко-турских односа. Међутим, упозоравају аналитичари, напуштање Инџирлика неће проћи без последица.

"Према томе, Американци морају да бирају између губљења Турске или негубљења Турске. У овом моменту, они више намеравају да изгубе Турску", рекао је Багци.

Прочитајте ОВДЕ како је “експлодирала” руска војна технологија.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА