Најновије

КОНАЧНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА НА ОКУПИРАНОМ КОСОВУ: Ево како је прошла Српска листа!

Такозвана Централна изборна комисија Косова објавила је коначне резултате октобарских избора, према којима је највише гласова и посланика у такозваној Скупштини Косова освојио Покрет Самоопредељење, следи Демократски савез Косова, док је на трећем месту Демократска партија Косова. Од српских политичких субјеката убедљиво највише гласова је освојила Српска листа и свих десет посланичких места.

Председница такозване Вентралне изборне комисије Косова Ваљдете Дака (Фото: јутјуб)

Такозвана председница Централне изборне комисје Ваљдете Дака изјавила је данас на конференцији за новинаре да је Покрет Самоопредељење освојио 26,15 одсто гласова, Демократски савез Косова 24,49, а Демократска партија Косова 21,19 процената гласова бирача.

Српска листа је освојила више од 6 одсто гласова.

"Покрет Самоопредељење је освојио  32 посланичка места, Демократски Савез Косова 29, Демократска партија Косова је освојила 25 посланичких места а Српска листа 10 места за посланике у Скупштини Косова", рекла је Ваљдете Дака.

Коалиција НИСМА- Алијанса ново Косово није прешла цензус од 5 одсто.

Председница ЦИК-а је саопштила да објављивање уследило после процедура пребројавања гласова који су пристигле путем поште као и гласови особа са посебним потребама.

 “Ово објављивање долази након завшетка свих процедура на бирачким  местима и након дана избора у Центру за пребројавње, а да су пребојани гласови путем поште и особа са посебноим потребама, као и они који су поновно пребојани. Данас објављунемо коначне резултате након потрврђивања изборног панела за жалбе и притужбе и Врхоног суда”, рекла је Дака.

Како је председница ЦИК-а  саопштила од овог тренутка почиње рок од 24 часа у коме политички субјекти могу да поднесе жалбе Изборном панелу за жалбе.

Дака је на крају поздравила грађане који су изразили изборну вољу на демократски начин као и представнике међународних институција али и медија који су подржали ванредне изборе за косовски парламент који су одржани пре месец дана.  

Превремени парламентарни избори су одржани 6. октобра и одмах након објављивања коначних резултата ПС и ДСК су започели преговоре око формирања будуће владе Косова. Радне групе ових двеју партија данас одржавају још један састанак на коме ће се наставити усаглашавање ставова, а договор је већ постигнут око економије, здравства, образовања. Након објављивања данашњих коначних резултата очекује се и постизање коначног коалиционог споразума између Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова.

Бугари тврде да се Србија наоружава да би кренула у рат! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА