Најновије

МЕРКЕЛОВА ЗАДАЛА ОДЛУЧУЈУЋИ ШАМАР АМЕРИЦИ: Не прихватамо санкције које циљају Северни ток 2, нити Иран!

Берлин је против санкција које имају екстратериторијални ефекат, односно делују на територијјама трећих земаља, без обзира да ли оне циљају гасовод Северни ток 2 или Иран, изјавила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел у Бундестагу.

Меркелова и Путин (Фото: Риа)

"Противимо се екстратериторијалним санкцијама, а оне нису почеле јуче јер смо се суочили са сличном ситуацијом у погледу Ирана", рекла је Меркел, преноси агенција Тасс.

"Не видим другу опцију осим одлучног одговора (Сједињеним Државама) и истицања да не прихватамо екстратериторијалне санкције", додала је она.

Амерички Сенат одобрио је буџет за одбрану којим се, поред осталог, предвиђа увођење санкција компанијама које раде на великом руском гасном пројекту до Немачке, јавио је ЦНБЦ, оцењујући да санкције можда неће имати много ефекта будући да је гасовод Северни ток 2 скоро завршен. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, како је пренео Тасс, истовремено изјавио да америчке санкције неће обуставити изградњу Северног тока 2.

"Могуће америчке санкције против Северног тока 2 крше међународно право, оне представљају савршен пример нелојалне конкуренције и ширења њихове вештачке доминације на европским тржиштима наметањем скупљих и неконкурентних производа европским потрошачима - скупљег природног гаса", рекао је Песков.

ЦНБЦ је известио такође да је у Закону о одобравању националне одбране (НДАА), који је великом већином гласова усвојио Сенат и који покрива широк спектар одбрамбене политике и војне потрошње, поменут и гасовод Турски ток, али да би, с обзиром на то да он треба да буде отворен почетком јануара, санкције према њему биле неефикасне. 

Такође, Меркелова је изјавила данас да власти те земље бележе више контаката него раније са руском страном у вези са истрагом о убиству држављанина Грузије у Берлину.

Немачка је раније протерала двоје руских дипломата због сумње да је Русија умешана у то убиство.

"Морали смо да протерамо те дипломате јер нисмо приметили никакву спремност за сарадњу са руске стране", рекла је Меркел обраћајући се у Бундестагу.

Она је нагласила да је то пренела и руском председнику Владимиру Путину на састанку Нормадијске четворке, преноси ТАСС.

Прочитајте ОВДЕ   како то Амери изазивају невољу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА