Најновије

НАЈМОЋНИЈА СРПКИЊА ЧУВА АМЕРИЧКИХ 13 ТРИЛИОНА ДОЛАРА: Сарадница Доналда Трампа доноси Београду финансијски пакет века

"Србија има изузетне, талентоване људе, универзитете светског ранга. Завршила сам права на постдипломским студијама на Берклију, али и даље одговорно тврдим да су са мном у Математичку гимназију у Београду ишли генијалци. Једини начин да добро презентујем Србију у Америци је да будем најбољи Американац. Да се борим, да дођем до самог врха и да људи кроз мене виде нашу земљу. Говорим са акцентом, и сви ме и даље питају одакле сам", изјавила је Јелена Маквилијамс, председница америчке Савезне корпорације за осигурање депозита ФДИЦ, коју је на ту позицију именовао лично председник САД Доналд Трамп.

Јелена Маквилијамс (Фото: Јутјуб)

За њу су гласали и републиканци за које је својевремено радила, али и демократе. Заклетву је положила у јуну прошле године.

Ви сте данас највише позиционирана Српкиња у америчкој савезној администрацији?

- Тренутно јесам, али ваљда ће доћи нека Српкиња и на виши положај од мог.

Шта вас доводи у Београд?

- Ово је мој град. Дошла сам на позив српске Агенције за осигурање депозита, која прославља своју 30. годишњицу. Желим да покажем да Америка подржава оно што ради ова агенција. Јер, важно је да се заштите људи. Мој отац је деведесетих година изгубио новац када су банке затваране и то је била судбина многих људи на овим просторима. Мора да постоји заштита кроз осигурање депозита, јер то је заштита сиромашних, који ако изгубе све, више неће имати од чега да живе. Тада то постаје проблем целог друштва. Мени је част да будем овде и да понудим помоћ да се криза која се дешавала деведесетих година не понови.

Шта сте урадили откако сте на челу ФДИЦ?

- ФДИЦ осигурава депозите у 5.400 државних и националних банака и штедионица до износа од 250.000 долара по грађанину по банци. Тренутно имамо 13 трлиона долара депозита. Заједно са централним банкама савезних држава, надлежан је за контролу пословања око 3.700 банака, које имају дозволу за рад у свим америчким државама. ФДИЦ преузима и улогу стечајног управника у банкама које се затварају. Најбоља ситуација је када у банку уђемо у петак, затворимо је и у понедељак је отворимо под новим именом, тако да нико није ни свестан шта се одиграло. Не иде увек лако, па смо у периоду од 2008. до 2012. имали више од 500 банака које су пропале. Највећа је била вредна око 300 милијарди долара.

Да ли је нова економска криза у најави?

- Немамо никакав показатељ да ће доћи до рецесије у САД. Глобално тржиште треба посматрати по регионима, у којима једна држава повлачи другу. ФДИЦ квартално прикупља више од 700 података од сваке од 5.400 банака по билансима. Шта држе, шта су продали, колико су дали кредита, колико још могу да одобравају... Анализира се да ли постоји системски проблем. Тренутно посматрамо пољопривреду - ако цене кукуруза опадају, да ли ће мали фармери моћи да врате кредите банкама. Под малим фармером се у Америци подразумевају они који поседују хиљаду хектара земљишта или 2.000 грла стоке. Посматрају се и односи у оквиру разних међународних трговинских споразума и анализира се како ће будуће тарифе утицати на америчке банке.

Да ли сте самостални у свом раду, у смислу одлучивања?

- Не знам како ово да кажем, а да не звучи охоло - мени нико не може да каже шта да радим. Предложио ме је председник САД, али он не може да ме смени, осим ако не прекршим закон. Ако за време мог мандата дође нови председник, могу да ме питају да предам позицију, али ја то не морам да урадим. Функција је потпуно независна од председника и Конгреса. Али, истовремено имам огромне рестрикције шта могу, а шта не да радим.

На шта се оне односе?

- Банкари не смеју да ми плате ни кафу, ни пиће. Сваке године морам да пишем извештај где имам рачун, од које банке сам узела зајам, где штедим. Не смем да имам акције ниједне компаније у смислу да контролишем њен рад. То не значи да немам шефа, па да нико не зна шта радим. Напротив, сви знају шта радим, у мој распоред јавност има увид. Уз то, најмање двапут годишње сведочим пред Конгресом. Пре две недеље сам сведочила четири сата пред Доњим домом и два сата пред Сенатом.

Због нас, не због ЕУ

Као америчком представнику стало ми је да овде видим напредак, као особи српског порекла неопходно ми је да се моја земља развија - истиче Јелена Маквилијамс. - Зато би требало реформе да спроводите због себе, јер то треба Србији. А, да ли ЕУ нешто хоће или неће, вама би требало да буде небитно.

Није довољна једна Марија

“Америчка компанија НЦР је овде дошла захваљујући мојој куми Марији Живановић Смит, која је, практично, "уцртала" Србију у мапу потенцијалних земаља за инвестирање - каже Јелена Маквилијамс. - Али, да би дошло више таквих компанија, не можете да очекујете да у свакој буде нека Марија. Појединац може много да учини, али да би он могао да посади семенку која ће донети плодове, овдашњи услови морају много да се поправе.

Прочитајте ОВДЕ шта Доналд Трамп каже о импичменту.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА