Најновије

РУСИ ПРОЗРЕЛИ ЈОШ ЈЕДАН ПЛАН НАТО-А: Ово је само увод у сукоб великих размера! Шојгу хитно поручио војном аташеу: Будите спремни

НАТО војне вежбе у балтичким државама, Пољској и на Црном и Балтичком мору указују на то да се Алијанса припрема за сукоб великих размера, изјавио је шеф руског генералштаба Валери Герасинов за стране војне аташее.

Америчка војска (Фото: army.mil)

„Војне активности се повећавају у балтичким државама и Пољској, на Црном и Балтичком мору. Интензитет НАТО војних вежби расте. Њихови сценарији указују на намерну припремљеност НАТО-а да употреби своје снаге у крупном војном сукобу ", рекао је Герасимов за новине Красна Звезда (Црвена звезда).

Истовремено, Савез промовише тезу о „руској војној претњи“, тумачећи акције Русије на обезбеђивању безбедности или било које друге планиране транспарентне активности у сфери војне градње као „претњу миру“, напоменуо је Герасимов. "У доктринама Брисела, Русија има статус противника", нагласио је.

Герасимов је подсетио и на одлуке донешене на последњем самиту НАТО у Лондону. "Са циљем да обезбеди доминацију у свемиру, учесници самита одлучили су да признају простор као посебну сферу за ратовање, заједно са копном, ваздушним простором, поморским и кибернетичким простором", рекао је примећујући да ће Сједињене Државе наставити да користе системе противракетне одбране у Европи.

Ипак, Герасимов је рекао да "по нашем мишљењу тренутно нема назнака да би могао започети масовни рат." Међутим, ситуација у свету остаје нестабилна, а дешавања постају непредвидивија, додао је. Разлог томе лежи у тежњи неких земаља да своје принципе намећу другим сувереним државама, „укључујући и употребу силе“, приметио је.

"Непрегледни политички, економски и информациони притисак врши се на земље које покушавају да спроводе независне политике, укључујући Русију," рекао је Герасимов и додао да то потенцијално може довести до кризе која би могла ескалирати у већи сукоб.

Штавише, промене у облицима ратних дејстава указују на то да ће се у будућности све сфере користити за вођење ратних дејстава, наставио је. „Као што сам већ напоменуо, одлуке на НАТО самиту у Лондону служе као потврда тога, јер су простор препознали као оперативну сферу. Дефинитивно бисмо требали бити спремни за сваки могући развој догађаја “, нагласио је Герасимов.

Закључио је констатујући да ће одбрамбени потенцијал Русије бити одржан на нивоу неопходном за одвраћање од агресије на Русију било ког обима и из било које сфере.

Турске снаге удариле на Русе у Сирији, више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА