Најновије

СРАМОТНО НИСКА КАЗНА! Ибри Ћуфуровићу четири године затвора због ратовања у Сирији на страни Исламске државе! Биће ускоро на слободи!

Суд Босне и Херцеговине (БиХ) првостепеном пресудом због ратовања у Сирији осудио је Ибру Ћуфуровића казном затвора у трајању од четири године.

Ћуфуровић је осуђен због организирања терористичке групе и ратовања у Сирији, и то након признања кривице пред Судом БиХ.

Ово је прва пресуда држављанину Босне и Херцеговине који је депортован из Сирије уз помоћ Сједињених Америчких Држава. Ћуфуровић је деперотован у Босну 20. априла 2019.

Тужилаштво БиХ тада је исказало даљу спремност и посвећеност у спровођењу закона и међународних обавеза у борби против тероризма и захвалило се на сарадњи свим агенцијама за провођење закона у БиХ.

"Оптужени Ибро Ћуфуровић крив је што је дана 21. априла 2014. године напустио БиХ и отпутовао у Републику Турску, одакле је илегално прешао границу између Турске и Сирије. Тамо је отишао у намери да се бори на страни тзв. Исламске државе организоване на територији Сирије и Ирака и терористичких група Исламске државе Ирака и Леванта које су деловале на подручју Сирије и Ирака", саопштено је из Суда БиХ.

Током изрицања пресуде, председавајућа Судског већа Хасија Машовић је у образложењу пресуде казала да се приликом одређивања казне водило рачуна о сврси кажњавања.

Као олакшавајуће околности наведено је да је Ћуфуровић признао кривицу те да је исказао кајање због одласка у Сирију, што је и више пута поновио пред Судом.

"У Сирију је отишао као млада пунолетна особа, кад је имао 19 година, што је Одбрана наводила као разлог да није био у пуној зрелости да доноси одлуке”, додаје се.

Суд је навео да се током судског процеса као један од доказа снимак објављен на друштвеној мрежи Твитер на којем је наводно оптужени Ћуфуровић. На снимку који траје око 20 секунди виде се, осим особе која личи на Ћуфуровичћа, непознате особе и тела убијених војника. Суд је овај снимак одбио да прихвати као доказни материјал, јер је, како је казала Машовић, немогуће утврдити да ли је особа која подсећа на Ћуфуровића заиста он и "у којем контексту је видео настао, да ли су војници заиста убијени и је ли оптужени учествовао у томе".

У затвору Дерик на северу Сирије, делу земље који су контролирале курдске снаге с међународним савезницима, Ћуфуровић је био затворен од јесени 2017. године када су га припадници Сиријских демократских снага (СДФ) ухапсили док је покушавао да напустио територију милитантне организације тзв. Исламске државе. У затвору у Сирији провео је 19 месеци.

Суд БиХ је и чињеницу да је оптужени више пута покушао напустити Сирију узело у обзир као олакшавајућу околност при одређењу казне.

Прочитајте ОВДЕ како је протекло испитивање држављана БиХ који су ратовали у Сирији.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА