Најновије

ШАРЧЕВИЋ: Сумњиво је 50 000 диплома

ПИСА тестови нису биљка коју сте заливали годину дана, па је она за то време порасла. То је дрво које треба да се залива 10 година, па да се тек онда беру плодови. Зато боље резултате можемо да видимо 2021. године, а озбиљан помак 2024. године.

Шарчевић (Фото: Јутјуб)

То у интервју за "Блиц" каже Младен Шарчевић, министар просвете, након што је објављено да је Србија заузела 45 место на овом тестирању.

Колико година ми заливамо то дрво?

- Последње две-три године, када су почеле реформе. То је мало јер наше образовање је било неуређено, са много јавашлука, поклањања оцена, прављења лажних вуковаца, неадекватног знања које није примењиво већ репродуктивно. Ово последње се види на ПИСА тестовима годинама уназад и то мора да се мења јер је сваки трећи 15-годишњак функционално неписмен. Наставнике морамо да обучимо за другачију наставу, а поента је да се дође до пројектне наставе, да се раде међупредметне везе у оквиру предмета који се уче.

Да ли је поента и у материјалној мотивацији наставника?

- Наравно, и ту сам уложио велике напоре да им се кроз платне разреде омогући напредовање у каријери и већа плата. Трпео сам критике Фискалног савета због тога, али мени је важно да се реформама створе здрави темељи за будућност образовања. Мислим да смо то урадили.

Докле сте стигли?

- Урадили смо у школској 2018/2019. реформу плана и програма за први, пети и први разред гимназија, а ове, за други, шести и другу годину гимназија. Реформисали смо и високо струковно образовање, покренули Фонд за науку, Иновациони фонд, матуру. Ту је и 31 закон који је донет, до Нове године биће их још пет. Урађена је и национална стратегија образовања до 2030. године, која ће први пут имати акциони план за првих пет година.

Да ли ћете је ви представити или неко други, пошто су у марту избори?

- О месту у будућој влади размишља неко други, не ја. Знам да се уочи Светог Саве представља просветни део стратегије, фебруара науке, марта инвестиције и студентско учење и стандард, маја и јуна средње и високо образовање. Наше активности прати и ЕК, која види резултате, па су једино поглавља 25 и 26 из мог ресора затворена.

Шта је са поглављем о докторату Синише Малог, да ли га је ваша изјава о неприхватању његове оставке да сте му шеф, поново отворила?

- На питање новинара шта мислим о докторату, рекао сам да је етичка комисија УБ дала своју реч, а на питање како он ради свој посао, дао сам такав одговор јер га ради одлично. То су две одвојене ствари, али неко моје речи тумачи како му одговара да би ме сврстао на неку страну и да ме онда гађа трулим парадајзом или поквареним јајима.

Кога сте ви гађали када сте рекли да је било политичке обојености у случају доктората Малог?

- Мислио сам на студенткињу Анасоновић. Ако заузмете Ректорат и кажете то су студенти, а нису већ су омладина политичке странке инструирана да уласком врши притисак на комисију, онда има политичке обојености.

Да ли су посланици власти били инструирани да нападају ректорку у Скупштини називајући је џелатом и збијају шале на њен изглед?

- Нисам био у Скупштини када се то дешавало, да јесам, реаговао бих. Увек реагујем на људске глупости. Имам изузетно коректне односе са ректорком и њеним тимом. Нисам се мешао док је комисија УБ доносила одлуку јер је и сам ФОН рекао да је било неправилности. Али да ли ћете ученика који је преписивао на писменом избацити из школе. Нећете, то је лакша или средња повреда дужности. Плагијата има небројано, а тек сада се отворила Пандорина кутија.

Није ваљда да је мања повреда дужности плагијат?

- Не баш мања, зависи у којем обиму сте преузели туђе наводе, а нисте навели. Прво је било 7 па 17 одсто, а неко волшебно убацује нове проценте. То ради извесни професор који је радио у иностранству, а студенти открију да је и његов рад лош. Има ту многих који нису невини.

На кога мислите?

- Не бих то да причам као министар, то могу да урадим као грађанин. Када би министар почео да открива шта је све незаконито било последњих деценија, онда би се направио потпуни хаос у друштву.

Да ли је хаос направљен око продаје Мегатренда и дипломе коју је тамо стекао министар Стефановић?

- Све до 2007. године одговорност за дипломе, укљућујући и нострификацију, била је на универзитетима. Такав је закон био, па ми је нејасно с којих позиција мене неко прозива да се вратим 30 година уназад. То не могу и да хоћу, а да могу, онда би се покренула процедура провере бар за 50.000 диплома, не само на овом универзитету већ на свим, јер свуда има незаконитих поступака. Или неко мисли да треба да проверавам само диплому Небојше Стефановића. Нисам толико наиван да правим такве грешке.

Да ли држава стоји иза новог власника Мегатренда и може ли он да не плаћа професоре?

- Држава да улази у приватне послове? То се нигде не дешава. По Закону о раду морате да плаћате раднике јер ће вас тужити. Мој посао није да тумачим овакве небулозе већ да контролишем шта тај и други универзитети раде?

Како раде?

- Имате високе струковне школе где наведени број професора реално не постоји. Пола пак нема адекватне кадрове, а добили су дозволе за рад. Наша инспекција сада све контролише укључујући и банкарске гаранције приватним установама и скоро их нико нема, па је настала паника, али нећу да попустим ником.

Да ли контролише и школе које сте ви основали?

- Наравно, тамо редовно долази и домаћа инспекција и стране и увек констатују да је све беспрекорно. Странци долазе без најаве, само чекирају 39 ставки и напишу извештај.

Какав извештај ћете написати ви после сусрета са патријархом о дешавањима на Богословском факултету?

- Главна тема нашег састанка је била о статусу вероучитеља, који раде на одређено време, и обећао сам да ће се то решити. Што се тиче случаја два професора и њиховог статуса, патријарх ме је информисао да је проблем што су се професори огрешили о црквене догме по којима на Богословском факултету не можете причати да је Дарвинова теорија најпаметнија на свету.

Да ли је због Дарвина и декан поднео оставку?

- Владику Игнатија лично познајем и тешко ћете наћи интелектуалаца у СПЦ који може да га надмаши. Наговарао сам да он то не ради, али он је донео такву одлуку из поштовања према људима који су га изабрали, а имали су супротан став од Синода у овој причи. Није све још завршено јер је заказан Сабор. Мислим да у сагласности Синода, Ректората и Министарства треба да се нађе решење.

Шта ћу ја у партији

Ви сте нестраначка личност, да ли ћете пред изборе узети чланску карту неке партије?

- Нико ме не зове, шта ћу ја неком у партији са 63 године.

Како гледате на најављени бојкот избора опозиције?

- Да сам у опозицији био бих конструктивнији јер народу више не одговарају хаос, паника, пљување. Србији треба јака опозиција да би контрола власти била квалитетнија.

Наши специјалци ће проћи сурову обуку коју ће водити моћна Путинова јединица. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА