Најновије

Премијерка каже да неће поднети оставку, Вучић објаснио зашто је против избора

Из Немањине је стигло прво "не" на захтев организатора грађанских протеста у Србији - премијерка Ана Брнабић каже да не намерава да поднесе оставку. Аналитичари истовремено оцењују да је СНС наметнуо тему ванредних избора јер им је потребна стална тензија да би задржали толику популарност.

Вучић и Брнабић (Фото: mod.gov.rs)

О евентуалним јунским или редовним пролећним изборима, нема сумње, причаће се сваког дана. Опозиција не одустаје од својих захтева, који су подржали и грађани на протестима "1 од 5 милиона" - да до 13. априла оставке поднесу председник Србије, председница скупштине и премијерка.

Из Владе је стигло и прво "не", а са Андрићевог венца стижу и два кључна разлога због којих је председник Александар Вучић против избора.

Председница Владе Ана Брнабић поручила је у Крагујевцу да неће поднету оставку, уз оцену да то није захтев грађана Србије

"Мој одговор је: Апсолутно не! Не узимам то у разматрање и не узимам то у обзир, рећу ћу вам и зашто. Зато што је то ултиматум од стране људи који су показали да они демократију желе да остваре насиљем на улицама, вешалима, моторним тестерама. Ја сам представница власти или председница Владе Србије, Владе која је изабрана у парламенту огромном скупштинском већином која је изабрана огромном већином гласова грађана Србије", рекла је премијерка.

Ана Брнабић, подсетимо, ипак није изабрана после парламентарних избора, већ је именована после председничких избора када је њен претходник Александар Вучић постао председник Србије. Састав кабинета у Немањиној 11 није бирала Ана Брнабић већ је то учинио Вучић.

За разлику од премијерке председник Вучић има другачије мишљење због чега гласање треба да сачека.

"Први разлог је тај што не желим да затворимо врата потенцијалном разговору са Албанцима, уколико Албанци укину таксе, зато што сматрам да је разговор и покушај решавања косовског проблема од кључног значаја за будућност Србије. Тачка два - желим да покажемо пуну стабилност целом свету, да покажемо озбиљност и одговорност, и боримо се између осталог за различите врсте инвестиција", истакао је Вучић.

Опозиција од захтева за оставке не одустаје, каже Јанко Веселиновић из Савеза за Србију и подсећа на кључан услов да се уз слободу медија, створе услови да у периоду од шест до девет месеци буду одржани слободни избори.

"Актуелни режим нема одговор на јединство народа и опозиције, исказано на протестима '1 од 5 милиона' широм Србије. Позивамо грађане да спремају шаторе за 13. април, ако буду морали да остану у Београду да би тражили испуњење својих захтева", поручио је Веселиновић.

Ако се разапну шатори они, судећи по изјавама аналитичара, неће брзо бити склопљени, грађани ће морати да буду стрпљивији него када су са напредњацина седели на стиропорима, с обзиром на то да се осим оставки траже и поштени услови за изборе.

Наиме, СНС у жељи да задржи високе рејтинге, користи различите средства и ресурсе да одржи ту неку врсту тензије, објашњава Бојан Клачар из ЦеСИД-а.

"Тако се ми бавимо овим изборима данас, бавићемо се - ја сам сигуран - и читав април месец, управо због тог разлога да би СНС задржао толику популарност мора да има тензију која је стална", каже он.

Уколико избори и буду расписани пре времена а опозиција се одлучи за бојкот, главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић сматра да ће такво гласање ипак имати легитимитет.

"Ја мислим да ће се у Србији наћи довољно странака које ће учествовати на изборима, а неке од ових малих или колико сутра новоформираних видеће велику шансу да у бојкоту избора лако се дочепају оних пет цензусних поена и да лепо седну у парламент и добију неке привилегије", уверен је Жарковић.

О евентуалним ванредним изборима одлучује председник државе, али тек пошто добије образложен предлог Владе Србије, на основу којег ће распустити и парламент.

Уколико САД напусте споразум РСМД неминован је “Хладни рат”. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бошко Обрадовић: Вучић је насилник

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА