Најновије

БРНАБИЋ: Спремни смо да преговарамо с Приштином већ сутра, ако повуку таксе

Немам велика очекивања од састанка у Берлину, јер за тако нешто нема основа. Наше је да покажемо да смо стабилан, предвидив и поуздан партнер који је посвећен дијалогу и спреман на разговор - каже у интервјуу за "Блиц" председница Владе Србије Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Она каже да је Београд спреман да већ сутра настави дијалог са Приштином уколико Приштина повуче таксе.

- Ту поруку смо више пута послали. То ћемо рећи и у Берлину.

Да ли очекујете додатни притисак да дијалог буде настављен и поред тога што су таксе на снази?

- Да ли мислите да би било политички озбиљно да једно причамо пре састанка, а на састанку нешто сасвим друго? То су радили неки други и зато су завршили у поличкој историји. Верујем да ће бити притисака, али то је све саставни део политике. Србија је данас другачија земља него што је била пре седам година и то наши партнери знају. Мислим да свет цени политику председника Вучића зато што је искрена, отворена и храбра и зато што на његову реч може да се рачуна. С друге стране, свакако знају да се с њим не разговара ултиматумима, већ да се разговара као са равноправним партнером који је отворен за дијалог, па и о најтежим питањима. Зато верујем да ћемо имати добар дијалог у Берлину, а да ли ће бити неких конкретних резултата, то не знам.

У исто време са спољнополитичким биткама, бијете и унутрашње. Какав став имате о протестима опозиције неколико месеци након што су они почели?

- Много озбиљнији протести се дешавају широм Европе па не видим да је то довело до ванредних избора, нити видим да доводе у питање демократски поредак у тим земљама. Поред правних тековина Европске уније које усвајамо кроз преговарачка поглавља, не би било лоше да усвојимо и још понешто. Најјача економија Европске уније је Немачка. На примеру ове земље можете да пронађете везу између политичке стабилности и економског развоја. Да ли знате колико пута су од уједињења две Немачке одржани ванредни парламентарни избори? Само једном. Мислим да нам је потребно више реда и предвидивости. Од првог дана јасно сам правила разлику између незадовољства грађана које постоји у сваком друштву, и које морамо да чујемо, и политичара који покушавају да искористе то незадовољство да би се рециклирали и поново дошли на власт. Мислим да је кристално јасно да већина грађана који протестима показују своје незадовољство не желе да их воде људи из Савеза за Србију. У демократском друштву власт се осваја на изборима, тако што они који победе формирају већину све док неко други не победи и он не формира већину.

Значи ванредних избора неће бити?

- Не бавим се претерано овом темом. Ми смо спремни кад год буду расписани. Постоји стабилна парламентарна већина, влада добро функционише, резултати свих избора од 2014. до данас и сва актуелна истраживања јавног мњења јасно показују да би садашња власт добила још већу подршку грађана. Важно је рећи да и председник и странка која је стожер владајуће коалиције у сваком тренутку пре свега мисле о интересима земље и завршавању започетих пројеката у најкраћем могућем року - од изградње саобраћајне инфраструктуре, реформе образовања до модернизације државне управе и свега онога што желимо да урадимо. Ипак, ако део опозиције око Савеза за Србију инсистира на томе да смо изгубили легитимитет, свакако је добро да то проверимо на демократски начин. Проблем с тим је што они причају да ми немамо легитимитет, а не желе изборе јер знају како би прошли.

Појавили сте се као умеренија варијанта власти, данас иступате много агресивније. Да ли је то део неке стратегије?

- Није део стратегије него је део мог карактера. Не волим лицемерје и дубоко ме иритира када долази од људи који су владали преко 10 година и оставили земљу у потпуном расулу. Одакле право Драгану Ђиласу да прича о слободи медија кад је он заробио медије? Одакле храброст Вуку Јеремићу да прича о Косову и Метохији након вођења политике која је довела до мишљења Међународног суда правде? Одакле им групно храброст да причају о владавини права када су отпустили 840 судија на основу политичке подобности у једном дану? Представљају се као нека грађанска елита, а затворили су Народни музеј 2003. године и за девет година колико су били на власти после тога нису га завршили и отворили за грађане? На крају, не значи да нисам умерена ако се не плашим да говорим истину. За дијалог са неистомишљеницима сам увек отворена и то показује моју умереност која се није променила од када сам у политици.

Да ли имате намеру да и после избора останете на месту председнице Владе?

- О мом раду треба да кажу шта мисле грађани и они који су ми дали огромно поверење да водим владу. Пре свих, то је председник Александар Вучић и владајућа коалиција предвођења Српском напредном странком.

Опозиција помиње дијалог, разговоре, да ли бисте ви разговарали с представницима опозиције?

- Од првог дана протеста рекла сам да сам заинтересована за разговор са незадовољним грађанима. Жао ми је што је пропуштена прилика да се заиста формулишу захтеви и отвори дијалог. Нисам заинтересована за дијалог са незадовољним политичарима и од њих не видим ниједан искрен позив за дијалог. Ако желимо да будемо искрени, хајде да видимо ствари какве стварно јесу. Део опозиције који до јуче није био у стању да разговара са другим делом опизиције данас каже да власт није спреман на дијалог, а ту исту власт пореди са Хитлером. Да ли је нормално да се у 21. веку праве комисије власти и опозиције о томе ко ће уређивати РТС или РТВ? Извините, у томе не желим да учествујем. Нису политичари ти који треба да уређују јавни сервис нити да одређују уређивачку политику приватних медија. Где тако нешто постоји? Да ли то слика државе коју нам нуде. Нисам чула ниједну политичку идеју, програм, визију, осим вређања. Нити видим тему о којој бисмо разговарали. Једино видим покушај једног дела опозиција да створи устисак да се нешто страшно у Србији дешава и да то једино може да се превазиђе уз разговор са њима. То је илузија коју покушавају да креирају јер само тако виде свој повратак на власт.

Правимо грешке, али народ види помаке

Слушајући вас испада да је власт безгрешна?

- Далеко од тога. Грешке су саставни део живота и посла и ми их свакако правимо. Верујете да сам свесна сваког проблема са којим се суочавамо, али исто тако сам сигурна да грађани виде колико радимо и колико се трудимо, какав нам је однос према послу, као и да виде резултате – аутопутеве, фабрике, боље здравствене установе, модернизацију школа, научно-технолошке паркове, јавну управу која је све више сервис грађана... Нажалост, тешко је описати колико је земља била запуштена и колико много посла има да се поправи и постави на ноге све што је девастирано годинама занемаривања и лошег вођења.

Путин спречио крвопролиће на Космету за Васкрс, руске службе откриле шта је спремао Харадинај. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА