Најновије

НЕРАСКИДИВА СПОНА ИЗМЕЂУ РУСКОГ И СРПСКОГ НАРОДА: Путину на левом реверу стоји симбол Русије, а његово значење је моћније од сваког оружја!

Црно-наранџаста лента постала је обележје храбрости, витештва, врлине и победе. У Европи је симбол победе над фашизмом, а у Србији је још и симбол јединства са руским народом.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Георгијевска лента је широко прихваћени војни симбол у Русији. Лента садржи црни и наранџасти двобојни образац, са три црне и две нараџасте пруге. Део је многих високих војних одликовања које је додељивала Руска Империја и Совјетски Савез, а додјељује и данашња Руска Федерација.

Мало је културних и субкултурних феномена који у Европу долазе са руске стране. Матрјошки, самовару или балалајки, по којима је Русија препознатљива свуда у свету, у последње време придружује се и Георгијевска лента, црно-наранџаста трака која симболише победу у Другом светском рату.

У Европи је симбол победе над фашизмом, а у Србији је још и симбол јединства са руским народом.

Симболика боја

Недоумице настају када се говори о симболици боја. Гроф Липка пише 1833. године да боје симболишу барут и ватру, док се други историчари не слажу са његовом тезом и наводе како су црна и наранџаста боја биле симболи царске Русије још од времена када је за грб Русије установљен двоглави орао.

Георгијевска лента се први пут појавила као део Ордена Светог Ђорђа, установљеног у Русији 1769. године. Ради се о највишем војном ордену царске Русије, који је обновљен 1998. године на основу председничког указа Бориса Јељцина.

Иако Орден Светог Ђорђа углавном није био колективно одликовање, трака је понекад додељивана пуковима или другим јединицама за њихове изузетне заслуге у рату и представљала је саставни део ратних обележја тих јединица, као што су заставе или стегови.

Такође, поједини истакнути официри, иако нису били одликовани Орденом Светог Ђорђа, као знак признања добијали су парадне мачеве украшене Георгијевском лентом.

Настанак Георгијевске ленте

Настанак Георгијевске ленте доводи се у везу са 26. новембром 1769. године. На тај дан, царица Катарина Велика установила је орден Светог Великомученика Георгија Победоносца и одредила боје ордена — црну и наранџасту.

Године 1806. Георгијевске заставе су додељене као ратне ознаке заслужним гардијским пуковима војске царске Русије. Копље на којима се су налазиле те заставе имало је на врху Крст Светог Ђорђа, украшен Георгијевском траком широком 4,5 сантиметра. Георгијевска застава је представљала највишу колективну војну награду у војсци царске Русије све до Октобарске револуције 1917. године.

Вреди поменути да је у царској Русији Георгијевска застава била са жутим и црним тракама, за разлику од наранџасто-црне верзије из совјетског периода.

Сиријски народ слави велику победу над џихадистима, турска војска бежи! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА