Најновије

ПОТРЕС КОЈИ ЋЕ ОБОГАЉИТИ САД: Западна обала крије претњу о којој већина мало зна! Ако дође до земљотреса неће бити слабији од 9 степени!

Западна обала би ускоро могла да буде трансформисана разорним мега-земљотресом – али не тамо где бисте очекивали.

Земљотрес (Фото: Pixabay. com)

Пукотина Сан Андреас можда јесте најпознатија линија раседа, али стручњаци кажу да субдукциона зона Каскадија сада представља још већу претњу.

Према извештајима, следећи пуни расцеп дуж Каскадије ц́е бити највећа природна катастрофа која ће икада погодити Северну Америку. Смештена на северозападу Пацифика, потрес на Каскадији био би епских размера, можда чак и већи од 9.0 магнитуда. Насилни земљотрес био би прац́ен огромним цунамијем.

ФЕМА предвиђа да ће најмање 13.000 људи страдати током потреса и цунамија у зони Каскадије, а још 27.000 би било повређено.

Како извештава Странге Соундс, субдукциона зона Каскадија је годинама одушевљавала научнике. Налази се северно од раседа Сан Андреас, где испод северноамеричке тектонске плоче клизи океанска плоча, Хуан де Фука.

Ово је такође познато као “субдукција”, зато се линија раседа и назива “зона субдукције”. Име “Каскадија ” долази из оближњег назива ланца вулканских планина Каскадске планине.

Већином времена, кретање тектонских плоча остаје незапажено – али понекад, тамо где се границе сусрећу, то је врло приметно. Стручњаци кажу да се плоча Северне Америке “заглавила” на Хуан де Фуки. Плоче се могу носити са овим неко време, али ће на крају доћи до “одбијања”.

Ако, том приликом, само јужни део Каскадијске субдукцијске зоне уступи место величине – ваша прва два прста, рецимо – величина резултирајућег земљотреса ће бити негде између 8.0 и 8.6. То је велики земљотрес. Ако се читава зона одједном промени, догађај који сеизмолози називају руптуром пуне маргине, магнитуда ће бити негде између 8.7 и 9.2. То је веома велика магнитуда.

Процењује се да ће потрес утицати на све око њега у кругу од 140.000 квадратних миља.

Низ градова пада у ову опасну зону. У Вашингтону: Сијетл, Такома и Олимпиа; у Орегону: Портланд, Еуген и Салем. ФЕМА очекује да ће најмање милион људи бити расељено због катастрофалног сеизмичког догађаја.

Извештаји указују на то да ће у целини бити погођено око седам милиона људи, ако и када се субдукциона зона Каскадија угаси.

Научници се још увек боре да направе предвиђања о томе када би Каскадија могла да пукне. Први знак да се руптура заиста догодила биц́е “компресиони талас”, који се осећа као изненадни ударац, али се не сматра опасним. Ови таласи путују довољно брзо да би били детектовани 30 до 90 секунди пре других сеизмичких таласа.

Ово драгоцено време може да се искористи за примену мера одговора на земљотрес, али ПНВ је потпуно неприпремљен за тако катастрофалан земљотрес.

Чудни звукови објашњавају да се Орегон и Вашингтон суочавају са стварним ризиком да ће земљотрес изазвати многе друге мале катастрофе. Када почне земљотрес, може започети процес који се назива “одливање”, када чврста земља почиње да се понаша као вода.

Петнаест одсто Сијетла изграђено је на земљишту које се може излити, укључујући седамнаест дневних центара и домове тридесет четири хиљаде и пет стотина људи. Критично је и енергетско инфраструктурно чвориште у Орегону, шест миља од Портланда, кроз које тече деведесет процената државног течног горива и где се налази све, од електричних подстаница до терминала за природни гас.

Клизање и потреси ће удружени изазвати пожаре, поплаве, кварове на цевима, штете на бранама и изливање опасних материја.

Штета проузрокована било којим бројем или комбинацијом ових инцидената може знатно премашити стварни потрес. Каскадија није доживела велики земљотрес од 1700. године, а стручњаци су забринути да је то већ одавно требало да се деси.

Скорашњи подаци мерача плиме и осеке су забележили пораст сеизмичке активности. Било да је реч о „великој“ или „заиста великој“, спремност би требала да буде главни приоритет за становнике пацифичког северозапада.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Хрватска на ногама због пророчанства са Свете горе.

Извор: strange sounds/Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА