Најновије

САД ПРЕТЕ ЕВРОПИ: За сваку трансакцију с Ираном ћете бити кажњени! Европа му каже...

Трампова администрација запретила је наметањем санкција механизму Инстекс за заобилажење америчких санкција против Ирана, као и појединцима који су укључени у његово стварање.

Трамп у Ираку (Фото: Јутјуб)

Трампова управа је ескалирала своју битку с европским савезницима због судбине иранског нуклеарног споразума, претећи санкцијама финансијском механизму којег су основале Немачка, Велика Британија и Француска како би заштитиле трговину с Исламском Републиком од америчких санкција, преноси Блумберг.

Заправо је реч о покушају европских власти да развију споразум попут оног између Русије и Ирана “нафта за робу”, који је на снази још од 2014. године и још увијек функционише.

Сигал Манделкер, секретар америчког министарства финансија за тероризам и финансијске обавештајне услуге, навео је у писму од 7. маја, којег је добио Блумберг, да ће Инстекс, европски механизам за одржавање трговине с Техераном, али и сватко ко је повезан с њим, ако профункционира, бити санкционисани од Вашингтона.

“Позивам вас да пажљиво размислите о потенцијалном излагању санкцијама Инстекса”, написао је Манделкер у писму председнику овог посебног европског састава наплате Пер Фишеру.

“Учествовање у активностима које су у сукобу с америчким санкцијама може резултирати тешким последицама, укључујући губитак приступа америчком финансијском саставу”, упозорио је Сигал Манделкер.

Немачка, Француска и Уједињено Краљевство су основали Инстекс у јаунару како би фирмама омогућиле трговину с Ираном без употребе америчких долара или америчких банака, што би им омогућило да заобиђу широке америчке санкције које су наметнуте након што је Трампова администрација напустила нуклеарни споразум с Ираном прошле године.

Високи амерички функционер који је учествовао у унутрашњој расправи на којој је састављено писмо европским савезницима, које је Блумберг добио јуче, каже да су САД одлучиле упутити претњу након што су закључиле да су европски званичници, који су раније умањили значај Инстекса у разговорима с Трамповом администрацијом, били далеко озбиљнији у односу на почетне ставове.

Он је рекао да је писмо упозорење да ће САД казнити било кога повезаног с Инстексом, укључујући фирме, владине службенике и особље, који раде на успостави програма помоћи Ирану у избегавању америчких санкција.

“Ово је пуцањ преко глава европског политичког естаблишмента који се залаже за кориштење Инстекса и њихових иранских колега који су укључени у мере за заобилажење америчких санкција”, рекао је Марк Дубовитц, главни извршни директор Удуржења за одбрану демократије у Вашингтону.

Упитани да коментаришу писмо, из америчког министарства финансија су објавили саопштење у којем се наводи да “ентитети који послују с иранским режимом на било који начин могу изложити знатном ризику санкција, а америчко министарство финансија намерава агресивно спроводити одлуке власти у Вашингтону.

Одељење француског министарства финансија није дало никакав коментар.

Европске земље се противе Трамповој одлуци о повлачењу из нуклеарног споразума. Будући да су САД одустале од нуклеарног споразума, европске земље се боре за остваривање економских користи које су очекивале од пословања с Ираном.

У међувремену су САД наметнуле санкције иранској привреди, које су подстакле инфлацију и смањиле приходе од нафте.

Накнадно су уведене и санкције иранској металуршкој индустрији, али производња у том сектору и даље расте. Према међународној трговинској организацији за индустрију челика у Бриселу, производња челика 2019. у Ирану је порасла за 6% у односу на исто раздобље 2018. и досегла 2,16 милиона тона. Према новом извештају, глобални рејтинг земље се побољшао за једно место и Иран је постао 10. највећи произвођач сировог челика на свету. Извоз челика је повећан за 25%, а расте и производња алуминијума, док је забележен благи пад производње бакра од 5%, али пре изрицања санкција.

Инстекс је требао да помогне у решавању проблема трговинске размене земаља ЕУ и Ирана, али до сада није успео да профункционише.

Ирански челници осуђују америчке потезе којима се врши притисак на европске земље, од којих Техеран тражи да убрзају напоре како би се осигурало да Иран има користи од останка у нуклеарном споразуму. Као упозорење, Иран је најавио како ће се смањити спровођење неких од својих обавеза у оквиру нуклеарног споразума, сигнализирајући да би у наредним недељама могао надмашити нека ограничења везана за дозвољене количине обогаћеног уранија.

Амерички изговор за наметање санкција је “да Иран и његова централна банка користе сумњиве финансијске праксе и да нису спровеле минималне глобалне мере заштите од прања новца и финансирања тероризма”.

Помпеово упозорење

Противници Инстекса, укључујући Дубовицево Удружење, тврде да је механизам мањкав, јер иранска институција задужена за рад с Инстексом има деоничаре који су повезани са субјектима који се већ суочавају с америчким санкцијама.

Током посете Лондону амерички државни секретар Мајк Помпео упозорио је да нема потребе за Инстексом, јер САД допушта да хуманитарни и медицински производи уђу у Иран без санкција.

“Кад трансакције надилазе те робе, није важно које, ако је трансакција за санкционисање, ми ћемо то проценити, преиспитати и ако буде прикладно финансијски казнити оне који су били укључени у ту трансакцију. То је врло једноставно”, рекао је Помпео.

Средином марта је ирански амбасадор у Великој Британији, Хамид Баидинејад, изјавио да иранске власти рачунају на “конкретне кораке” у спровођењу тог механизма, упозоравајући да ће, ако не буде резултата, “бити озбиљних последица”, од којих би једна могла бити да Иран напусти међународни Уговор о неширењу нуклеарног оружја.

У Швајцарској почео састанак моћне групе, 130 лидера одлучује о субини планете! Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Bloomberg/logicno. com/Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА