Најновије

УГЉАНИН НЕ ОДУСТАЈЕ: "Бошњаци" траже отцепљење

Бошњачко национално вијеће (БНВ), чију већину чине припадници Странке демократске акције (СДА) Санџака, Сулејмана Угљанина, затражило је данас од српских и црногорских институција успостављање специјалног статуса за Рашку област, коју "Бошњаци" називају "Санџак".

"Бошњаци" из Рашке (Фото: јутјуб)

У писму БНВ упућном председницима, премијерима и председницима парламената Србије и Црне Горе, БНВ позива на дијалог институције двеју држава о овом питању.

У саопштењу БНВ се указује на, како наводе, важност неодложног прихватања предложеног решења у циљу изградње "слободног мултинационалног, мултикултуралног, мулитконфесионалног и демократског друштва једнаких шанси за све".

У БНВ сматрају да "специјални статус Санџака, као територијално политичке заједнице, јемчи равноправност и конститутивност свих санџачких народа, Албанаца, Бошњака, Црногораца и Срба".

Добијање специјалног статуса би, кажу, био модел за "решавање бошњачког и санџачког питања".

“Успостављање специјалног статуса за Санџак на основама иницијативе за решавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак, представља трајан и стабилан механизам који осигурава право Бошњака на политичку егзистенцију и несметан друштвени и економски развој те пружа једнаке шансе свим народима који живе у Санџаку” – наводи се, између осталог, у писму.

Председник БНВ је Есад Џуџо, а Угљанинова СДА Санџака учествује у власти у највећем граду Рашке област - Новом Пазару.

Сазнајте ОВДЕ да ли ће Ватикан да призна “Косово”.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА