Најновије

ВУЧИЋ: Балканска унија је спас за Србију

Формирање балканске уније било би јако значајно. То би био спас за Србију, рекао је Александар Вучић, председник Србије.

Вучић (Фото: Јутјуб)

О балканском економском савезу су писали медији пре пар дана и наведено је да идеју о повезивању Србије, Црне Горе, Албаније, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, а коју је предложио српски председник, подржали су немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон и доскорашњи премијер Аустрије Себастијан Курц.

Међутим, неке државе чланице ЕУ желе да стопирају овај пројекат под изговором да на тај начин стају на пут утицају Русије и Кине.

Говорећи о могућем повезивању региона, Вучић је навео да и у региону неке земље страхују од балканске уније.

- Регион страхује од српске доминације због снаге наше економије. Регионална зона, мање протокола, бржи проток робе и услуга... ми смо за то. Али како да говоримо о балканској унији кад неко у 21. веку уводи таксе - упитао је председник.

Према његовој оцени, то би за Србију било спасоносно решење, али да је још важније за друге у региону.

- Али они то не виде, плаше се Србије као тобожњег хегемона, која би то искористила - јер имамо снажнију економију и има нас више у региону - за своју доминацију. А ми само хоћемо да нормално радимо и сарађујемо - објаснио је Вучић.

По завршетку, поводом формирања Националног тима за препород села Србије, Вучић је говорио о ситуацији на Косову, а на новинарско питање шта ће се десити ако самит у Паризу, чији су домаћини француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка, Вучић је одговорио: - Ако буде састанка у Паризу, бићемо у тешкој ситуацији, а ако га не буде, бићемо у још тежој. Бићемо, народски речено, у глибу и ми и цео регион.

Нагласио је да због тога Београд покушава да конструктивним приступом уради све што може, истовремено не одустајући од онога што је наша полазна тачка и основа да би се наставио разговор.

- А рекао сам и више пута да је за разговор, као и за танго, потребно двоје. Видећемо да ли ће Париза бити и која ће бити агенда - рекао је председник.

Одговарајући на питање шта мисли о предлогу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, који је усмерен на отимање имовине српске цркве у тој земљи, председник Србије је одговорио:

- Добио сам анализу предложеног акта за црногорски парламент и ми ћемо и преко Венецијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ, који има своју цркву у ЦГ. То није некаква митрополија или епархија, већ Српска православна црква у Црној Гори. Као председник државе који брине о положају Срба и који не жели да кваримо односе са ЦГ, већ да градимо добре односе са ЦГ, имам молбу према властима или већини у ЦГ да такав захтев не усвоје.

На констатацију да је судија предложила да се спор реши медијацијом и види ли то као опцију, Вучић је рекао да није заинтересован за било какву медијацију и да нико не може да промени његово мишљење и "увереност да је реч о лопужи великих размера", што ће, каже, увек понављати.

- Имам поверења у српско правосуђе, ако ме и осуде због тога, нема проблема. Ја немам те паре, имају их Јеремић и Ђилас, ако неко од њих не буде хтео да плати за мене, ја ћу да одем у затвор и бићу задовољан јер знам да сам штитио образ Србије од лопова и криминалаца - поручио је Вучић.

Отићи ћу и у затвор, али Јеремић је лопужа великих размера

Вучић је поводом рочишта по тужби Вука Јеремића да је Јеремић "лопужа великих размера" и да то никаква тужба ништа не може да промени, те да ће то понављати и по цену да иде у затвор.

- Када дође време, одазваћу се судском позиву. Ако парламент треба нешто да ради на скидању мог имунитета, ја молим посланике владајуће већине да то одмах ураде. Брже-боље да закажу ту седницу и да ми скину имунитет. Са одушевљењем чекам тај поступ - рекао је Вучић.

Трампова подршка за компромис о КиМ

Вучић је најавио је да ће у наредних 10 дана покушати да разговара са неким од најближих сарадника председника Доналда Трампа, да укаже на "наслеђе вашингтонских демократа" на КиМ и да затражи подршку за компромисно решење.

Појаснио је да Трамповим сарадницима жели да укаже на то какво је наслеђе оставила бивша демократска администрација у Вашингтону, шта су радили Бил Клинтон и Медлин Олбрајт.

- Поново ћу упутити позив у писаном облику председнику Доналду Трампу. Покушаћу да разговарам са његовим најближим сарадницима о ситуацији на Косову и Метохији и тражим подршку за компромисно решење - рекао је Вучић.

Србија добила "Х145М" најлуђу звер међу хеликоптерима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА