Најновије

СРБИ СА СЕВЕРА ПРЕД КАТАСТРОФОМ: Нема млека и уља, од четвртка неће бити ни хлеба!

Житељи четири општине на северу КиМ — Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, налазе се на корак од хуманитарне катастрофе јер у продавницама недостаје основних животних намирница.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Седам месеци откако су привремене приштинске власти једнострано увеле таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, око 400 приватника, власника радњи са прехрамбеном робом, планира да затвори ове објекте, јер су им рафови празни, а већ неколико дана им не стижу млеко и млечни производи, као ни зејтин, шећер и со.

Председник Удружења привредника на северу КиМ, Радош Петровић, рекао је за „Политику“ да су залихе брашна потрошене, тако да већ у четвртак на полицама неће бити хлеба.

„До сада су се приватници довијали на разне начине како би народ на северу имао најосновније прехрамбене артикле. Међутим, притиснути смо са свих страна“, каже Петровић.

Како објашњава, припадници косовске пограничне полиције приводе људе који превозе намирнице из централне Србије, заплењују им камионе, комби возила, робу, а приде, превозници су суочени са драконским казнама које морају у кратком року да плате, како не би завршили у затвору.

„Толико су се полицајци дрзнули, да не презају ни да пуцају у човека, као што се десило пре неколико дана на територији општине Лепосавић“, напомиње Петровић.

Он наводи да не зна како ће се ситуација даље одвијати, осим што је, како оцењује, сигурно да је север КиМ на корак од хуманитарне катастрофе.

„Већ понестаје хране у болници, у Студентском центру, у вртићима“, каже Петровић и апелује на државу Србију и међународну заједницу да предузму кораке како би се укиуле таксе.

У супротном, упозорава, Срби са севера КиМ ће почети са исељавањем.

„А то и јесте циљ Приштине, а изгледа и међународне заједнице, самим тим што за седам месеци, откако су уведене таксе, ништа није учинила да народ на северу зиви живот достајан 21. веку“, рекао је Петровић.

Лист пише да је на северу КиМ примећен и појачан надзор инспекцијских служби, које су у систему Приштине, истичући да су они протеклих неколико дана контролисали угоститељске објекте, испитивали власнике и писали им кривичне пријаве.

Постоји, упозорава се, опасност да ће им бити испостављене енормне казне за порез и остале дажбине, што би их приморало да распродају имовину, а тиме и да се селе са севера.

Петровић додаје да постоји опасност да се на мети инспекција нађу и апотеке.

Стање компликује и то што косовски полицајци не дозвољавају људима који иду у набавку у централној Србији да пренесу ни пет килограма основних животних потрепштина због чега су Срби, како наводи, принуђени да крију лекове, како и они не би били одузети.

Под блокадом се нашла чак и штампа на српском, коју су привредници после дуго времена успели да допреме у десеткованом тиражу.

Прочитајте ОВДЕ како је Дачић поклопио Тачија.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА