Најновије

STRATFOR: Ефикасност система С-400 је дискутабилна ако се не испоштују ови услови

Експерти америчке компаније Stratfor сматрају да је руски систем ПВО С-400 неефикасан, ако није део обједињеног система противваздухопловне одбране, као и да је веома лош у пресретању ракета које користе ниску трајекторију свог лета.

С 400 (Фото: Јутјуб)

Америчка приватна аналитичка компанија Stratfor  је објавила текст на свом сајту у коме сматра, да су руски противваздухопловни системи С-400 ефикасни само у случају да су испуњени одређени услови.

Према изворима које је прикупио тим аналитичара компаније Stratfor, руски ПВО систем има способност да се бори против циљева различите класе, а такође поседује и велики радијус дејства. Међутим, према њиховом мишљењу, ови системи могу постати веома рањиви ако се употребљавају изван увезаног система противракетне одбране (систем ПВО,  у коме су све јединице повезане једна са другом, и у коме стално размењују информације). Такође, америчка компанија Stratfor указује на веома ниску ефикасност система С-400 када су у питању ракете које користе ниску трајекторију лета-преноси ТАСС.

Међутим, како се преноси у тексту, ови ракетни системи су могу добро показати када је у питању борба против ваздушних циљева већих димензија али само у случају да се налазе у систему интегрисане ПВО. Као примере земаља, које успешно могу да искористе предности система С-400, амерички аналитичари спомињу Русију, Кину, али и Турску, која је недавно потписала уговор за њихову набавку.

Турска је прва држава која се налази у оквиру војног савеза НАТО, која је из Русије набавила ракетни систем ПВО С-400 „Тријумф“. Овај систем је намењен за борбу против широког спектра ваздушних објеката као што су авиони, хеликоптери, крстрареће и балистичке ракете.

САД су на све начине покушале да натерају Турску да одустане од набавке ракетних система С-400. Вашингтон је небројено пута упозорио Анкару, да ће у случају практичне реализације овог уговора САД бити приморане да Турској уведу санкције у различитим облицима. Поред тога, САД су јасно ставиле до знања да би у случају набавке система С-400 био доведен у питање уговор око продаје ловца пете генерације F-35, што је јуче пресекао председник САД Доналд Трамп који је одлучио да се прекине даља испорука ових авиона турској армији.Турска је од САД наручила 100 ловаца F-35, од којих су два испоручена.

F-35 је амерички вишенаменски ловачки авион пете генерације. Његова производња је почела 2006.године, а експлоатација у оперативним јединицама ратног ваздухопловства 2012.године. Производи се у три варијанте: стандардна варијанта за ратно ваздухопловство САД, варијанта са скраћеним или вертикалним полетањем која је развијена за Корпус морнаричке пешадије, и палубна варијанта за јединице ратне морнарице.

Заједно са САД у пројекту његовог стварања је узело учешћа осам земаља:Аустралија, Велика Британија, Данска, Италија, Канада, Холандија, Норвешка и Португал. Поред њих, ове авионе су набавили Израел и Јапан.

Турска примила руске системе С-400 и окреће их против Америке! А зашто прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА