Најновије

ИЗЕТБЕГОВИЋ ОПЛЕО ПО ДОДИКУ: Тешко је преговарати са деструктивним политичарем који ради на штету свог народа

Председник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић оценио је да председник СНСД и члан Председништва БиХ Милорад Додик "све нас поступно и упорно увлачи у кризу".

Изетбеговић, Додик и Човић (Фото: Јутјуб)

“Намерно нисам рекао СНСД, него председник СНСД, јер је управо Милорад Додик одговоран за кризу у коју сада поступно тонемо, али и за упорне опструкције и застоје који коче опоравак и напредак БиХ већ деценију. Да није било деструктивне политике Милорада Додика ова земља би до сада била чланица НАТО савеза и ЕУ, њена економија и животни стандард грађана би се мерио са економијом западних, а не источних суседа", рекао је Изетбеговић на седници СДА.

Према његовим речима, тешко је преговарати, сарађивати, правити компромисе са политичарем који се понаша ирационално, који је спреман да ради на властиту штету и штету свог народа и државе.

“Његовом вољом, коју је материјализовао кроз одлуке Народне скупштине РС, заустављен је напредак БиХ на НАТО путу. Тај поступак је противуставан, самим тим и антидејтонски. Он је и противзаконит, јер директно крши Члан 84. Закона о одбрани", сматра Изетбеговић.

Како је оценио, непристајање на ту врсту диктата, односно именовање кадра СНСД за мандатара Савета министара под тим условима искоришћено је да би се криза пренела и на све остало.

"Заустављено је формирање структуре, и тиме функционисање законодавне власти на државном нивоу. БиХ није послала своју делегацију у Савет Европе. У застоју је европски пут БиХ. На чекању је низ одлука без којих неће моћи да се повуку средства страних банака за изградњу инфраструктуре широм БиХ", навео је Изетбеговић.

Изетбеговић је казао и да треба позвати и ХДЗ да престане са опструкцијом формирања нове Федералне владе и постављањем немогућих услова.

"Љубић и Човић сносе директну кривицу за пропаст договора и садашње стање. Председник ХДЗ је у претходном мандату, противно резолуцији ПС БиХ и конвенцији УН о праву земаља чланица приступу отвореном мору, стао на страну Хрватске и омогућио почетак изградње Пељешког моста који затвара излаз БиХ на отворено море. У овом мандату је то наставио да чини председник СНСД-а, позивајући се на витални ентитетски интерес", рекао је он.

Како је рекао, Човић и Додик имају сличан однос према Србији, односно како каже, "бране интересе и ставове источног суседа на штету БиХ".

"Најновији корак у том смеру је оптужба Милорада Додика да су 'Бошњачки представници одбацили солидан предлог Србије за демаркацију границе'. Србија никада није доставила званичан предлог измене границе, са чиме условљава демаркацију. У игри су били усмени предлози који су били на штету БиХ и који су избегавали ангажовање мешовитих експертних комисија. Ја то наравно нисам могао прихватити", рекао је Изетбеговић.

Прочитајте ОВДЕ зашто Срби неће у владу Мила Ђукановића.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА