Најновије

ПРОБЛЕМИ У СВЕМИРСКОЈ ИНДУСТРИЈИ РУСИЈЕ: Провокације, обмане или неспособност?!

Шеф Роскосмоса, Дмитриј Рогозин, рекао је да су "зликовци" потрошили око два милиона долара на негативне објаве о руској свемирској индустрији у медијима. "Потрошили су толико новца на такве глупости", рекао је Рогозин додајући да је био свестан тога коме је то било од користи.

Свемирски програм (Фото: pixabay. com)

Према Рогозиновим речима, кампања је била покушај да неки људи изравнају личне резултате с њим. Њих су наводно узнемирили напори Рогозина да контролише буџет, спречавајући кршења и криминалне активности.

Он је додао да су бивши радници предузећа отпуштени у оквиру борбе против корупције стајали иза информационог напада којим се дискредитује Роскосмос.

"Бацили су новац који су украли у медије да би дискредитовали индустрију као целину и мене лично", истакао је шеф Роскосмоса.

Рогозин је постао шеф Роскосмоса у мају 2018. године. Од тада, одељење је било укључено у вишеструке медијске скандале, укључујући случајеве корупције и неколико лансирања ракета.

Руско врховно руководство отворено је критиковало руководство државне корпорације за неефикасну потрошњу и спорост у изградњи друге фазе космодрома Восточни. Друго питање је константно одлагање кључних свемирских програма.

Ови скандали и случајеви корупције изазвали су велику критику компаније и њеног руководства у друштвеним медијима и медијским организацијама на руском језику.

Рогозин је шеф Роскосмоса иу оквиру руске традиције вертикално интегрисаног управљања, он има пуну одговорност за компликовану ситуацију у кључној руској свемирској компанији. У исто време, многи локални руски посматрачи примећују да се Рогозинова личност значајно променила, са све већим бројем негативних тенденција, у последњих 10 година.

У овој ситуацији изгледа чудно како руководство Роскосмоса покушава окривити широку покривеност очигледних проблема у руској свемирској индустрији на некој инсценираној медијској кампањи. Једина група људи којој је потребно два милиона долара за покривање тако очигледних тема су буџетски одојци из главних медија.

Чак и ако се догодио „напад“, Рогозинове примедбе су мање од брзог одговора на кризу. Водство је да спречи кризе или реагује на кризе током свог развоја. Након стварања и откривања корупцијских шема, они се појављују у сфери надлежности органа за спровођење закона.

Ипак, антикорупцијски напори који су откривени недавним медијским извештајима и владиним изјавама могли би бити позитиван сигнал јер би могли да допринесу стварању ефикасних модела управљања у руској свемирској индустрији.

Занимљиво је да се америчка свемирска индустрија суочава са проблемима сличним онима у руској. Ефикасност неколико кључних напретка (на пример, дуго одгађани програм другог слетања  на Месец). Према НАСА-и, агенција ће вратити људе на 2028. Почетком 2019. године, потпредседник Мике Пенце помакнуо је циљни датум од 2028. до 2024. Међутим, постоје значајне сумње у стручној заједници да се тај циљ може постићи.

Експерти укључени у научно предвиђање 1970-их и 1980-их nisu очекивали да се људи вратити на Месец пре 2024-2028.

Ово су најмоћнији војни авиони на свету, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА