Најновије

ПУТИНОВА АРМИЈА! Москва гради патриотски камп у којем ће тинејџери учити да возе тенк, а спрема се терен и да се војна обука врати у школу!

Руско министарство одбране планира да у Патриотском парку са војном тематиком отвори центар за едукацију шолараца. Патриотски парк налази се у Кубинки, на сат времена вожње од Москве, и иако у терорији представља забаву за целу породицу, акценат је на војном делу парка.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу (Фото: јутјуб)

Деца се уместо вожње на ролеркостерима играју са тенковима и осталим тешким наоружањем, док родитељи могу уживати у куповини сувенира, претежно са ликом истакнутих руских државника из прошлости, али и Че Геваре, Фидела Кастра и осталих битних историјских фигура.

Од сада ће у овом парку средњошколци из Москве и околине моћи да једном годишње, на недељу дана, учествују у војним тренинзима и обуци. Војно-патриотски центар назван је "Авангарда" и коштаће 57 милиона евра. Буџет ће обезбедити град Москва, а изградња ће почети у септембру.

- Још се разматра да ли ће камп бити део обавезног програма или ће бити добровољан - рекао је извор из министарства одбране руском РБЦ-у.

Још један извор из министарства потврдио је да ће деца током распуста долазити у камп на комплетну обуку из основа војне службе.

У совјетско време, војна обука је била обавезна у свим школама. Њена сврха је била да упозна ученике са војним пословима, као и да их научи основне вештине руковања оружјем.

Наставници су углавном били пензионисани официри, а полазници курса ученици деветог разреда. Предмет је почетком деведесетих година замењен основама безбедног живота.

Ово није први пут да министарство одбране лобира за повратак војне обуке у школске клупе.

Пре четири године основана је Јунармија, омладинска армије Русије. Организацији се до данас прикључило око 550.000 чланова, деце и омладине од осам до 18 година. Министар одбране Сергеј Шојгу основао ју је у мају 2016, на основу указа председника Владимира Путина.

Војни официри деци које се прикључе организацији преносе знања из војне историје, уче их да расклапају и склапају "калашњиков", а саставни део програма су и спорт и теорија ратовања.

Према мишљењу руских аналитичара, ова организација обавља више послова одједном: за Шојгуа она јача односе са јавношћу, за лидере и чланове покрета она је едруштвени лифт, а за државу она је средство за обликовање младих генерација лојалних власти.

Са каквим проблемима је суочена руска свемирска индустрија, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА